Бюлетин

Първото слънчево затъмнение за годината бе наблюдавано от Южна Америка и Антарктика

Първото слънчево затъмнение за годината бе наблюдавано от части на Южна Америка и Антарктика, съобщи ЮПИ. Както БТА писа, явлението не беше видимо от България.
Частичното затъмнение започна в 15:30 часа северноамериканско източно време в събота и приключи при залез слънце.

Илюстрация Пенчо Маркишки

“При ясно небе затъмнението бе видимо от Южна Америка, части от Антарктика и над Тихия и Атлантическия океан”, писа сайтът TimeandDate.com.

Това бе първото от двете частични слънчеви затъмнения, при които луната закрива част от слънчевия диск, които се очакват тази година. Следващото е на 25 октомври и ще може да се наблюдава от астрономи и любители от Европа, Западна Азия и от североизточните части на Африка. От НАСА съветват явлението да се проследява винаги с подходяща защита за очите.

За частичното слънчево затъмнение съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра “Астрономия” при СУ “Св. Климент Охридски”.

Той е автор на “Гид на любителя астроном”, който се издава през последните години от катедра “Астрономия” при СУ “Св. Климент Охридски”. В “По-забележителни астрономически явления” авторът изтъква, че през 2022 г. се очакват общо четири затъмнения. Две от тях ще бъдат частични слънчеви – на 30 април и на 25 октомври, а останалите две ще са пълни лунни затъмнения – на 16 май и на 8 ноември.  От България ще могат да се наблюдават две от затъмненията.

У нас ще са видими началните частични фази на пълното лунно затъмнение на 16 май и ще можем да проследим отначало докрай частичното слънчево затъмнение на 25 октомври.

От Западна Европа и от Централна и Западна Африка пълното лунно затъмнение ще се наблюдава рано сутринта на 16 май, преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика. От България ще наблюдаваме само началото на явлението, посочва физикът.

По време на затъмнението Луната ще бъде близо до низходящия възел на орбитата си. Максималната фаза ще настъпи 1.5 дни преди лунния перигей.

Началото на затъмнението от полусянката на Земята настъпва в 4 часа, 32 минути и шест секунди, началото на затъмнението от сянката на Земята е в 5часа, 27 минути и 53 секунди. Началото на пълната фаза настъпва в 6 часа, 29 минути и пет секунди, а максималната фаза е в 7 часа, 11 минути и 31 секунди.

В началото на затъмнението от земната полусянка в 4 часа и 32 минути Луната ще бъде на височина 13 градуса над югозападния хоризонт за София и на 10 градуса за Варна, четем в “По-забележителни астрономически явления”. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна. Яркостта на източния край на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт със земната сянка в 5 часа и 28 минути. Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина едва 5 градуса над хоризонта, поради което е нужно да се избере място за наблюдение с нисък хоризонт в посока югозапад-запад, съветва Пенчо Маркишки.

В момента на залеза на Луната в 6 часа и пет минути за София близо половината от нейния диск ще бъде вече покрит от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче (Слънцето в София ще изгрее в 6 часа 4 минути), затъмнената част на лунния диск няма да се наблюдава добре до залеза на Луната.

За Източна България условията ще са по-неблагоприятни, предупреждава физикът. За Варна Луната ще залезе в 5 часа и 44 минути, само 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. За Варна Слънцето тогава ще изгрее в същия момент. Пълната фаза на затъмнението няма да може да се наблюдава от България, посочва Маркишки.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам