Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Пътни отсечки, засегнати от срутища и свлачища, ще бъдат укрепени

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от републиканската пътна мрежа, засегнати от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Отсечките са в 12 области – Смолян, Пловдив, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца.

С готовите проекти АПИ ще кандидатства за финансиране по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. В участъците са компрометирани подпорни стени, предпазни мрежи и са нарушени насипи на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е засегнато пътното платно и са нарушени ограничителните системи.

Поръчката е с обща прогнозна стойност 1 092 950 лв. без ДДС. Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. г.

Снимка: БТА

Предвидено е проектирането на укрепителни дейности на девет участъка от пътищата Пампорово – Смолян – Стойките, Пловдив – Бойково, Тополовград – Харманли, Конуш – Черноочене – Комунига и Джурово – Панагюрище – Барутин. Третокласният път Пампорово – Стойките е най-кратката връзка от областния център Смолян до курорта „Пампорово“. В отсечките от път Пловдив – Бойково, предвидени за проектиране, след обилни дъждове са се активирали срутищни процеси и често върху пътното платно пада голямо количество скална маса. На второкласно трасе при разклона за Даскалово и Лясково движението се осъществява само в една лента, поради пропадане на 200-метров участък от платното.

Необходимо е и укрепването на участъци от третокласния път Твърдица – Елена на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят преминава през Твърдишки проход и е основна връзка на общините Елена и Твърдица.

Още от Built.bg:  България е трета в ЕС по годишен ръст на строителството през март

Предвидена е възможност и за проектиране на трайно укрепване на пътното платно на осем участъка в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. В понеделник свлачище затвори за няколко часа пътя Благоевград – местността Бодрост.

Участъците, които се нуждаят от укрепване, са в района на Якоруда, където преминава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Движението в двете отсечки от третокласния път Вулкан – Пенкьовци, предвидени за проектиране и укрепване, се осъществява само в едната лента поради пропадане на платното и нарушено отводняване на пътя.

Включено е и изготвянето на технически проект за трайното укрепване на четири участъка в областите София и Враца. Отсечките са на пътя Бистрица – Железница – Алино и пътя Зверино – Елисейна през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна преминава интензивен трафик и отсечката се използва за обходен маршрут при спиране на движението по пътя Мездра – Ботевград. Участъкът, който се нуждае от укрепване, е в района на Елисейна. При обилни валежи в отсечката се свличат скални маси върху платното. Третокласният път Бистрица – Железница – Алино е основна връзка на населените места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „Ярема“ със столицата.

В началото на февруари Министерският съвет реши да отпусне малко над 776 милиона лева за поддръжка и за строеж на пътища. За зимното поддържане на пътищата са отделени почти 158 млн. лева.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам