Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Пътни строители очакват до вторник да получат от държавата средства за ремонтиран участък от “Тракия”.

Пътните строители от “Автомагистрали-Черно море” АД и “ИСА 2000” очакват в понеделник, най-късно във вторник, да получат от държавата дължимите средства за ремонта на участък от магистрала “Тракия”. Това каза Петя Стоянова, от “Автомагистрали – Черно море” на протеста на работници от фирмата, организиран от КНСБ, към който се присъединиха и от “ИСА 2000”, предаде БТА. 

Днес от двете фирми излязоха на пореден протест с искане да им бъдат изплатени общо над 46 млн. лв. за строителни и ремонти дейности по магистрала “Тракия”, като посочват, че работата е свършена, а обектът е в експлоатация от юли.

Заради неизплатените средства потърпевши са 810 човека от “Автомагистрали Черно море” АД и над 420 работници от “ИСА 2000”. Това води и до затруднения за извършване на дейността на строителните фирми, беше посочено на протеста.

Нашият протест е чисто синдикален, за това да можем да продължим да работим, да си защитим правото на труд и работни заплати, каза Петя Стоянова. Тя посочи, че за да не ги упрекнат, че протестът е политически, не са протестирали в периода от октомври досега предвид изборите.

Независимо, че това са последните дни на служебното правителство, това означава ли, че ще спрат да работят, докато се сформира ново правителство, коментира още Стоянова. Нашият проблем е решим точно за два часа, допълни тя.

Фактите говорят, че от юни насам пари получаваме само след като правим протести, което не е нормално. Аз отказвам да живея така, категорична беше Петя Стоянова. Тя посочи, че само по 400 000 -500 000 лв. месечно от “Автомагистрали – Черно море” внасят за осигуровки на своите работници и служители, които са 810 човека, осигуряват ги на реалните заплати.

Още от Built.bg:  Парламентът не избра Росен Желязков за министър-председател

Заради проблемите, фирмата са напуснали много добри специалисти, които си търсят препитание на друго място, повечето в чужбина. Строителните материали поскъпват, електрическата енергия от 80 000 лв. преди, за дружеството вече е близо 370 000 лв за месец, описа ситуацията Петя Стоянова. Тя допълни, че от фирмата постигат някакви споразумения за разсрочване на плащания към доставчици, но всички срокове свършват.

Тази магистрала не е построена само с работни заплати, там са вложени материали, гориво, каза Стоянова.
Трудно оцеляват хората в това положение.Не си плащаме тока, сметките, ще посрещнем Коледните и Новогодишните празници без пари, без средства. За работния процес няма да коментирам, не можем да работим нормално, работим ден за ден,с много ниски темпове, каза инж.Тодор Кятовски от “Автомагистрали – Черно море”.

Протестиращите символично “опаковаха” регионалното министерство като разпънаха пред сградата българското знаме дълго над 100 метра.

В края на протеста, продължил близо два часа, след отправено многократно искане от протестиращите да бъдат приети в МРРБ за разговори, представители на двете строителни фирми, влязоха за среща със заместник -министър Валентин Граматиков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам