Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Пускането на “Северен поток-2” може да бъде отложено до март

Решението на германския регулатор да спре процедурата по лицензиране на газопровода “Северен поток-2” може да отложи въвеждането му в експлоатация до март догодина, твърдят правителствени източници, цитирани от Ройтерс.

Базираният в Швейцария консорциум Норд стрийм 2 (Nord Stream 2) трябва да създаде дъщерно дружество по германското законодателство, за да покаже, че има достатъчно финансиране и независимост от руската компания майка Газпром, преди да се възобнови четиримесечният период на сертифициране.

Преди вчерашното замразяване на процедурата този период трябваше да изтече през януари и след това препоръката на германския регулатор да бъде изпратена за оценка в Европейската комисия.

Очаквам стартът на “Северен поток-2” да бъде отложен до март 2022 година, каза днес източник от германското правителство. Той се позова на необходимостта Газпром да създаде дружество с ограничена отговорност съгласно германското законодателство. По думите на източника Газпром е заявил, че ще го направи.

Още вчера от пресслужбата на Норд стрийм 2 съобщиха пред ТАСС, че предприемат тази стъпка, за да гарантират спазването на приложимите правила и разпоредби. Оттам обаче не коментираха подробности по процедурата, нито пък нейния срок или влияние върху графика за пускане на газопровода в експлоатация.

Днес Кремъл заяви, че сертифицирането е “сложен процес” и че не вижда политика зад решението на германския енергиен регулатор да спре процеса на одобрение на газопровода. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, консорциумът разглежда исканията на германския регулатор своевременно и Русия трябва да бъде търпелива.

Според източниците на Ройтерс, Германия е настоявала Газпром да спазва както германските закони, така и законите на ЕС, и е предупредила да се избягват незаконни продажби на газ.

Още от Built.bg:  Служебният министър на МРРБ освободи председателя на Управителния съвет на АПИ

Пазарни източници пък са загрижени за доставките на Газпром за експортните пазари на фона на ниските запаси в началото на зимата.

“Северен поток-2” – проект, ръководен от Газпром, който държи монопола върху тръбопроводния износ на руски газ – ще пренася синьо гориво от Русия до Германия по тръба под Балтийско море, заобикаляйки Украйна, тъй като Москва и Киев водят дългогодишен териториален спор.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам