Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Путин обяви, че за руския газ трябва да се плаща в рубли от 1 април

Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от утре да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъдат прекратени, предаде Ройтерс.

“За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметка в рубли в руска банка. И от тези сметки трябва да бъдат правени плащанията за доставките на газ още от утре”, заяви Путин.

Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противен случай съществуващите договори ще бъдат прекратени”, посочи още руският президент.

По силата на декрета на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

“Газпромбанк” ще играе ролята на посредник. Тя ще купува рубли от името на купувача на газ, за да прехвърли рубли към друга специална К сметка, се казва в декрета. След това “Газпромбанк” ще преведе средства в рубли от тип K сметка на чуждестранния купувач на газ към сметките на “Газпром” в рубли. “Газпромбанк” може да открие такива сметки без присъствието на представител на чуждестранен купувач.

Германия и Франция побързаха да отхвърлят изискванията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите договори, съобщи още Ройтерс.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за “изнудване”. По думите на Хабек Германия е готова за всички сценарии, включително и спирането на руски газ за Европа.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

В резултат на декрета на Путин цената на газа в Европа скочи до 1450 долара за 1000 куб. м., сочат данни от късната следобедна търговия.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам