Бюлетин

Путин: Всеки шантаж и опит да се създаде вътрешен смут е обречен на провал

Всеки шантаж и опит да се създаде вътрешен смут е обречен на провал, заяви тази вечер в телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той благодари на руснаците за тяхната издръжливост, единство и патриотизъм през последните дни, като подчерта, че всички опити за създаване на безредици са обречени на неуспех.

“Скъпи приятели, днес още веднъж се обръщам към всички граждани на Русия. Благодаря ви за вашата издръжливост, сплотеност и патриотизъм. Тази гражданска солидарност показа, че всеки шантаж, всеки опит за предизвикване на вътрешни безредици са обречени на неуспех”, заяви държавният глава.

“Именно патриотичните настроения на гражданите, консолидацията на цялото руско общество изиграха в тези дни решаваща роля. Тази подкрепа ни позволи заедно да преодолеем изключително сложни изпитания за нашата родина. Благодаря ви за това”, каза Путин.

“Благодаря на всички военнослужещи, на сътрудниците на правоохранителните органи, които се изпречиха на пътя на метежниците. На тези, които запазиха вярност към дълга, и към клетвата пред своя народ. Мъжеството и саможертвата на загиналите герои летци спасиха Русия от трагични и разрушителни последици”, допълни руският лидер.

Той благодари на беларуския президент Александър Лукашенко за ролята му в осуетяването на метежа.  “Признателен съм на президента на Беларус Александър Лукашенко за усилията и приноса му за мирното разрешаване на ситуацията”, каза руският лидер. Путин заяви, че даденото обещание за амнистия на членовете на частната военна компания “Вагнер” ще бъде изпълнено.

Снимка: AP

“Знаехме и знаем, че огромното мнозинство от бойците и командирите на групировката “Вагнер” също са патриоти на Русия, верни на своя народ и държава. Те доказаха това с храбростта си на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новорусия. Беше направен опит те да бъдат използвани… срещу своите братя по оръжие, с които заедно са се борили за страната и нейното бъдеще”, каза още Путин. Руският президент благодари на бойците и командирите на “Вагнер”, “които взеха единствено правилното решение – отказаха се от братоубийствено кръвопролитие, спряха се преди да пресекат последната черта”.

Още от Built.bg:  Шест становища подкрепят законопроекта за устройството на Черноморското крайбрежие, осем са против

По думите му, “организаторите на метежа, предавайки своята страна и народ, предадоха и онези, които въвлекоха в престъпление, изпратиха ги на смърт, под огъня, за да стрелят по свои”.

Путин се обърна и към бойците на “Вагнер” и увери, че неговото обещание към тях ще бъде изпълнено.

Владимир Путин, снимка: AP

“Днес имате възможност да продължите да служите на Русия, сключвайки договор с министерството на отбраната или други силови ведомства, или да се върнете при вашите роднини и близки. Който иска може да отиде в Беларус. Даденото от мен обещание ще бъде изпълнено. Повтарям изборът зависи от вас, но съм уверен, че това ще бъде избор на воини на Русия, които са осъзнали трагичната си грешка”, посочи Путин.

“Въоръженият метеж при всички случаи щеше да бъде потушен. Организаторите му, въпреки загубата си на адекватност, не можеха да не разбират това”, каза руският държавен глава и допълни, че “от самото начало на събитията незабавно са били взети всички необходими решения за неутрализиране на възникналата заплаха, за защита на конституционния строй”, на живота и сигурността на гражданите.

“Именно подобен изход – братоубийство – искаха враговете на Русия: и неонацистите в Киев, и техните западни покровители, и различни национал-предатели. Те искаха руски войници да се избиват едни други, за да загинат военнослужещи и цивилни, за да загуби в последна сметка Русия, а нашето общество да се разцепи, да се удави в кървава междуособица”, посочи Путин.

Телевизионното обръщението на руския държавен глава продължи малко над пет минути, посочва ТАСС. След него Путин проведе работно съвещание с участието на ръководителите на силовите структури на Русия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Още от Built.bg:  Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта за бюджет 2024

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам