Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Работниците в “Автомагистрали-Черно море” излизат на пореден протест пред МРРБ

Снимки: amshumen.com

Утре работниците в “Автомагистрали-Черно море” АД ще излязат на протест, заради все още неиздължените от страна на държавата средства за отдавна приключилия ремонт на участък от магистрала “Тракия”. Това съобщават от пресцентъра на КНСБ, като се позовават на синдикалната организация на Конфедерацията в “Автомагистрали-Черно море” АД, град Шумен.

В съобщението се посочва, че неиздължените средства водят  до неплатени заплати и много затруднения за извършване на дейността.

Към служителите от “Автомагистрали-Черно море” на протеста пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 11.00 ч. се очаква да се присъединят и техните колеги от “ИСА 2000”, които са в същата ситуация.

В позиция, адресирана до президента Румен Радев, служебния премиер Стефан Янев и служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова, се посочва, че работещите в “Автомагистрали – Черно море” АД, Шумен, от края на април правят опити да получат заработените средства за работни заплати, обвързани със заплащането от страна на държавата чрез държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство, за ремонта на автомагистрала “Тракия”, участък Чирпан-Стара Загора, който е в експлоатация от юли 2021 г.

От синдикалната организация в дружеството допълват, че в периода октомври – ноември, предвид тежката политическа обстановка и противоепидемичните мерки в страната, са се въздържали от ефективни синдикални действия, с цел неполитизиране на протестите и справедливите искания.

“Опитахме да решим проблема с диалог и преговори, защото очаквахме промяна – промяна в начина на мислене и отговорността на държавната администрация. Не се получи, бяхме прехвърляни от институция на институция, без ясни ангажименти и без план за действие! В обстановка на непрекъснато растящи цени, на невъзможност за плащане на битовите ни сметки, заеми и жизнено необходимите ни разходи отново бяхме излъгани!”, заявяват работещите.

Според тях липсата на решение от страна на МРРБ и Агенция “Пътна инфраструктура” е довело до забавяне на заработените с честен труд средства за работни заплати от ремонта на Автомагистрала “Тракия”; принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали; периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени.

Още от Built.bg:  Премиерът Николай Денков е на посещение в Киев

Синдикалистите предупреждават, че поради неизплащането на работните заплати напускат водещи специалисти и квалифицирани работници, машинисти и шофьори; предстоят масови съкращения, поради невъзможност да се създаде ритмична работа на персонала, да се осигури редовно изплащане на работните заплати и да се обезпечи доставката на материали; влошаване на финансовото състояние на дружествата – усвояване на застраховки и банкови гаранции за плащане, необслужване на банкови кредити и гаранции, понижаване на кредитния рейтинг.

Те отбелязват и “заплаха за понасяне на санкции по други договори за строителство с възложител АПИ и по-конкретно ЛОТ 32 и ЛОТ 33, изпълнявани по ОП “Регионално развитие” от всяко едно от двете засегнати дружества, което е цинично и е форма на геноцид към работещите честно хора”. По тези два проекта, които фактически са приключили, разплащането е на 30-35 на сто, което съществено задълбочава финансовите ни проблеми, се посочва в позицията.

“Търпението ни е изчерпано. Синдикалната организация няма да допусне масови съкращения и освобождаване на персонал поради това, че МРРБ и неговите структури не решават един проблем вече половин година! Цената на бюрократичните спънки няма да я плащат работниците и специалистите в дружеството”, се заявява в позицията.

Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към дружествата на базата на това, че бяха извършени всякакви проверки, без да са констатирани нарушения при дейността ни, и фирмите не са от тези, които са получили авансови суми по ин хаус процедурите, допълват синдикалистите.

В позицията се посочва, че на практика целият колектив финансира с неполучените работни заплати и труда си ремонта на отсечката от магистрала “Тракия”.

Още от Built.bg:  Хиляди изпратиха Навални в Москва

В позицията на строителите се посочва, че синдикалният комитет е взел решение да се предприемат синдикални и граждански действия, за да защитят правата си на български и европейски граждани, да получат трудовите си възнаграждения и да се осигури ритмична дейност в дружеството. От Автомагистрали-Черно море” АД са категорични, че синдикалните им действия нямат политически характер, а се борят единствено за правото си на труд и заплащане.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам