Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Работодателските организации – съгласни за компенсации само над 185 лева за мегаватчас

С президента Румен Радев нямаме различния в оценката на ситуацията и в подхода за разрешаване на проблема. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев пред журналисти след среща на част от работодателските организации с държавния глава по повод високите цени на електроенергията за бизнеса и индустрията.

Велев изрази надежда президентът да намери най-правилните и подходящи действия в търсенето на решения на този краткосрочен проблем.

Допълнително е разговаряно и за необходимостта за изработване на нова Енергийна стратегия на България. Велев допълни, че работодателските организации са предложили да се създаде към президента експертен консултативен съвет, който да работи както по стратегията, така и по екстремни проблеми и ситуации, каквато е настоящата.

Велев вярва, че разчетите, които са били представени на президента и екипа му, ще послужат да се вземе едно по-добро решение от първоначално предложеното, за да се постигне справедлив компромис.

Power Lines Voltage Electricity  - susan-lu4esm / Pixabay
susan-lu4esm / Pixabay

Председателят на АИКБ припомни, че предложението на бизнеса е да се компенсират 75 процента от надвишението над прогнозната пазарна цена от 119 лева за мегаватчас, която е дала Комисията за енергийно и водно регулиране. От Министерството на енергетиката предлагат да се компенсират три четвърти от надвишението над 185 лева за мегаватчас, което е пазарната цена за месец юли, като освен това бъде въведено и ограничение на компенсацията до 30 на сто от пазарната цена.

Според работодателите това ограничение се обезсмисля при цени над 300 лева за мегаватчас, защото се очаква стойностите да достигнат между 500 лева и 800 лева за мегаватчас.

Работодателските организации виждат като компромисното решение да има компенсиране само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничение в компенсацията.

Още от Built.bg:  Какви са шансовете София да бъде домакин на Младежките зимни олимпийски игри

При различни сценарии в българската енергетика след компенсация ще останат суми от порядъка на 500 млн. лева допълнителна печалба само за първото тримесечие на следващата година, посочи Велев. Той счита, че само с генерираните извънпланови печалби в българската държавна енергетика ще може справедливо да се компенсират предприятията и потребителите на свободния енергиен пазар.

Това трябва да бъдат не само индустрията и бизнесът, но и предприятия от социалната сфера – училища, детски градини, болници.

Работодателите вярват и очакват, че президентът ще предприеме най-рационалните действия в съответствие с неговите правомощия за решаване на ситуацията. Той ще прецени дали това ще бъде свикване на Консултативния съвет за национална сигурност или друга инициатива. Те са изпратили покана и до изпълнителната власт в дните преди Коледа и биха участвали и в такава среща.

София (30 декември 2021) Представители на работодателските организации пристигнаха на “Дондуков” 2, за участие в работна среща с президента Румен Радев заради цените на тока. На снимката: председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев (втори от дясно наляво). Снимка: БТА 

“За предприятията е критично важно да знаят в началото на януари на какво могат да разчитат, за да знаят дали изобщо да отварят. Енергоинтензивните при тези цени, които се очакват, без компенсации не биха могли да просъществуват дълго време”, заяви Велев.

По думите му те или са ограничили дейността си, или тези, които вече са спрели, няма изобщо да заработят. Председателят на АИКБ обърна внимание на това, че вече над 50 000 работни места за загубени през годината, позовавайки се на разликата между освободените и назначените служители по данни на националната статистика. Според него този процес би се задълбочил, ако не се стигне до справедливо компенсиране на високите цени.

На въпрос на БТА какво точно може да предприеме президентът Радев председателят на Съюза стопанска инициатива Виолина Накова отговори, че той ще говори с изпълнителната власт. Работодателските организации се надяват да участват в общ диалог, който е важен за всички.

Още от Built.bg:  Какво представлява новият турски електромобил ТОГГ

Разговорите с държавния глава са били и за това как да може да се помогне на малкия и среден бизнес, който е изключително засегнат и няма никакви резерви, за да продължи да работи при такива цени на тока. Затова се очаква срещата с правителството да се осъществи, за да може този въпрос да се реши съвместно

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам