Бюлетин

Радев и Вучич дадоха начало на строителството на газовата връзка със Сърбия

Автор: Радка Петкова/Снимки: Атанас Симеонов

На официална церемония в Костинброд президентите на Република България Румен Радев и Република Сърбия Александър Вучич дадоха начало на специализираните строителни дейности по изграждане на междусистемната газова връзка България – Сърбия на българска територия.

Проектът IBS предвижда изграждането на нов газопровод, който ще свърже газопреносните системи на България и Сърбия. Трасето е с обща дължина около 170 км. от град Нови Искър до град Ниш в Сърбия, а след изграждането на газовата връзка капацитетът и ще бъде до 1,8 млрд. м3/г. с възможност и за реверсивен поток. Изпълнител на трасето е ДЗЗД „Интернешътъл Газ“ с участници „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой интернешънъл“.

Българският участък на проекта IBS се изпълнява със собствени средства на “Булгартрансгаз” ЕАД, привлечен финансов ресурс, както и с финансовата подкрепа на ЕС, чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ и Механизмът за свързване на Европа.

Изграждането на междусистемната газова връзка ще даде възможност на диверсификация на доставките на природен газ за региона, чрез осигуряване на нови източници и маршрути на доставка на природен газ. България ще получи достъп до източници на газ от западна Европа по нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ. 

Изграждането на междусистемната газова връзка „България – Сърбия” е проект от стратегическо значение, отбеляза президентът Румен Радев и добави, че това е поредната важна стъпка в задълбочаването на двустранните отношения със съседна Сърбия и развитието на целия регион.

Както успешната политика на България за повече свързаност в региона, така и въвеждането в експлоатация на интерконектора с Гърция, споразумението с Турция от миналия месец за достъп до техните терминали за втечнен газ, вече е успех и за Сърбия, защото ще получи до достъп до нови източници на газ чрез Южния газов коридор и терминалите за втечнен газ в Егейско море. Това е пример до какво води разширеното сътрудничество – повече достъп, повече газ и за индустрията, и за домакинствата, спад на цените, по-чиста околна среда, намалени въглеродни емисии и устойчива икономика.

Румен Радев

По думите на държавния глава газовите връзки в нашия регион не са просто инфраструктурни проекти – те отварят възможности, символ и залог са на потенциала на нашия регион за бъдещо развитие.

Още от Built.bg:  Газовата връзка България – Сърбия ще бъде пусната по график през октомври

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия изгражда 108 км. от газовата интерконекторна връзка между Сърбия и България и изрази надежда, че работата по проекта ще приключи до октомври и газът може да потече до края на годината.

Искам да благодаря на вас от ЕС за голямата подкрепа. Получихме безвъзмездна помощ от 49 милиона евро и още 25 милиона евро се финансират от Европейската инвестиционна банка. България получава 218 милиона евро. Не можем дори да мечтаем да получим толкова за енергийна инфраструктура, но някога ще ни се случи и на нас, сърбите. Ние умеем да бъдем благодарни, когато някой ни дава парите на данъкоплатците.

Александър Вучич

Той благодари на президента на България за приятелството, което проявява към Сърбия, и каза, че в Сърбия България ще има верен приятел, добър приятел и сигурен приятел и в трудни, не само в леки и добри времена.

Освен държавните глави на двете заинтересовани държави, по време на официалното събитие, участие взеха служебният министър на енергетиката Росен Христов, министърът на минната промишленост и енергетиката в Сърбия Дубравка Джедович, изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов и инж. Калин Пешов, генерален мениджър и член на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД, който изрази благодарност към президента Румен Радев и ръководството на „Булгартрансгаз“ за възможността този проект да бъде реализиран.

Като компания с повече от половин век опит в изграждането на газова инфраструктура в Източна Европа осъзнаваме високата чест, но и високата отговорност да бъдем изпълнител на този стратегически проект. Искам да благодаря на президента Румен Радев и на ръководството на „Булгартрансгаз“ за проявената политическа воля за осъществяване на този проект и други стратегически проекти като разширението на газохранилището в Чирен.

инж. Калин Пешов

Инж. Калин Пешов благодари предварително и над 300-та заварчици, механизатори, техници и ръководители, които ще прекарат следващите месеци на обекта или мислейки за него 24 часа в денонощието. Той обеща, че газовата връзка със Сърбия ще бъде изградена качествено, с материали и оборудване със световно качествено, спазвайки срока за строителство и пазейки здравето и живота на всички хора, работещи на обекта и всички хора от околността.

Още от Built.bg:  ЕС ще обяви следващи стъпки за съвместните покупки на газ

С реализацията на проекта IBS  ще се създадат необходимите капацитети и гарантиране за сигурен и надежден пренос на природен газ. Ще се повиши ефективността и гъвкавостта на газопреносната система в региона. Ще се подобрят пазарната интеграция, конкурентните условия на газовия пазар и развитието на търговията.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам