Бюлетин

Радев към Кулеба: България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности

България ще продължи да оказва пълна подкрепа на Украйна в рамките на нашите възможности. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на „Дондуков“2. Кулеба е на работно посещение у нас.

Още в първите часове на войната България, на най-високо политическо ниво, осъди агресията на Руската федерация към Украйна, каза президентът. Ние застанахме заедно с нашите партньори от НАТО и съюзници от ЕС в решителна защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в рамките на международно признатите граници на страната, отбеляза държавният глава.

Снимка: БТА

Особено сме загрижени и следим с тревога развитието на бойните действия и растящия брой цивилни жертви, каза още президентът Радев. Призоваваме  за бързо, ефективно, независимо международно разследване за цивилните жертви и зверствата по време на войната, и най-строго наказване на всички извършители, каза Радев. Особено сме загрижени за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население, в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора, заяви държавният глава. Той изрази надежда, че украинската страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани и на българското национална малцинство.

Румен Радев каза още, че страната ни има пълна готовност да продължи програмата, започната през 2014 г. и прекъсната поради ковид кризата, за лечение  и възстановяване на украински военнослужещи у нас. Президентът добави, че очаква двете правителства по най-бързия начин да възстановят тази програма.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам