Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Радев: Предприети са всички действия за актуализиране плана за реализация на нови ядрени мощности в АЕЦ-Козлодуй

Министерството на енергетиката (МЕ) е предприело всички стъпки и действия за актуализиране плана за реализация на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ-Козлодуй, които отразяват текущата проектна готовност за реализация на блокове 7-8, заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Румен Радев. В дебата по вота на недоверие към кабинета “Денков“ заради несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната, “БСП за България” включиха и темата за енергетиката, като част от националната сигурност.

Министърът увери, че при реализацията на инвестиционните намерения стриктно се спазва европейското и международно законодателство за новостроящи се атомни централи и припомни, че за стартиране изграждането на 7-ми блок на АЕЦ-Козлодуй има план със съответните стъпки. Всички предвидени тръжни процедури ще се изпълняват прозрачно, съгласно европейско и национално законодателство, декларира Румен Радев.

Ако вносителите на вота имат предвид проекта за нови ядрени мощности на “Белене“, то Народното събрание (НС) възложи на министъра на енергетиката да проведе разговори с колегата си от Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта, припомни министърът. Ако имат предвид доставки на свежо ядрено гориво за АЕЦ-“Козлодуй” с неруски произход, трябва да се уточни, че по договора за доставка на ядрено гориво за 5 -и блок Уестингхаус гарантира, че санкции върху Руската федерация няма да повлияят върху доставките, изтъкна Радев.

Румен Радев, снимка: БТА

Действията на Министерския съвет (МС) и МЕ са насочени към пълноценно осъществяване на проект за нови ядрени мощности, изтъкна той.

Въведена е в действие програмата за постоянен мониторинг на площадка 2, одобрена за разполагане на ново ядрено съоръжение, имаме наличие на обучен висококвалифициран персонал, експлоатиращ надеждно АЕЦ-Козлодуй, на финален етап е изграждане на национално хранилище за ниско и средно активни отпадъци, в близост до площадката на АЕЦ-Козлодуй, изброи министърът. По думите му изграждането на 7-ми и 8-ми блок на централата може успешно да замени изведените от експлоатация блокове от 1 до 4 с обща инсталирана електрическа мощност 1760 мегавата и съответно да осигури надежден базов източник на електроенергия. Възможността за работа в маневрен режим на новите реактори ще подобри балансирането на националната енергийна система, подчерта Румен Радев. АЕЦ-Козлодуй е изградил инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на шест енергоблока, отбеляза още той.

Още от Built.bg:  Президентът издаде укази за назначаване на служебно правителство

Има решение на НС от 12 януари т.г., има задължение на МС чрез министъра на енергетиката да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект – ядрена централа, на утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) площадка 2 – блок 7 на АЕЦ-Козлодуй, припомни енергийният министър. И добави, че с това решение се възлага на правителството да стартира  лицензионната процедура и по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране площадка 2 – блок 8.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам