Бюлетин

Автомобилният състезател Димитър Илиев става част от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“

Пътищата ни са в ужасно състояние. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който откри държавна координационна среща по въпросите на безопасността на движението по пътя в Министерския съвет.

По думите му България е на едно от водещите места в Европа по брой жертви, загинали по пътищата. “Този резултат е недопустим. Това, което до този момент сме го приемали за даденост, трябва да приключи“, каза премиерът.

Снимка: БТА

Според Петков страната ни харчи много средства за пътна поддръжка, но без значителни резултати. Той посочи още, че много от основните ремонти по пътните артерии са били оформени юридически като пътна поддръжка, което не дава добри гаранции за качеството.

„Пътната поддръжка е частичен лек ремонт, който не изисква толкова високо ниво на гаранция, колкото основен ремонт. Ако правим нашите пътища през т. нар. поддръжки, вместо основен ремонт, качеството е по-ниско. Тази практика трябва изцяло да се промени“, смята премиерът.

Той изрази надежда парламентът да одобри предложението за разплащането с пътностроителните фирми, с което депутатите трябва да решат по какъв начин да бъдат разплатени средствата по сключени договори за ремонт и поддръжка на републиканските пътища.

В рамките на днешната дискусия, премиерът Кирил Петков обяви, че автомобилният състезател и експерт по пътна безопасност Димитър Илиев ще стане част от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Оттук нататък той не е просто съветник, който се обажда от време на време, за да каже за някакъв проблем. Очаквам проблемите, които той повдига да бъдат приоритизирани в най-голяма степен. Време е да променим цялата структура на това как се вършат нещата. Оттук нататък – прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващите дупки и изпълнението на ремонтите, както и нови магистрали, които да са на европейските пътища. Всичко това трябва да стане максимално бързо.

Кирил Петков не уточни каква точно позиция ще заема Димитър Илиев в агенцията. Към този момент неин председател е Малина Крумова.

Още от Built.bg:  Пътната агенция пита българите кои участъци се нуждаят от ремонт през 2023 г.
Кирил Петков и Димитър Илиев, снимка: БТА

Димитър Илиев определи безопасността на движението по пътищата като своя кауза. „Проблемите въобще не са само с пътищата, това е социален проблем. На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор. След това състоянието на пътищата, а после и състоянието на автомобилите- дали те са безопасни и отговарят на нормите. Имаме много проблеми за решаване, което може да стане само с общи усилия“, смята ралишампионът.

В рамките на днешната дискусия представителите на отговорните институции ще обсъдят приоритетите и стъпките за повишаване на пътната безопасност. В събитието участват заместник-министри, представители на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, на Главна дирекция „Национална полиция“, на Агенция „Пътна инфраструктура“ и други експерти. По-късно през деня се очаква да има пресконференция за медиите, на която да бъдат обобщени резултатите от разговорите.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам