Бюлетин

Рашков: АПИ платила 400 милиона за строеж на магистрала без устройствен план

Агенция „Пътна инфраструктура“ е превела на „Автомагистрали“ ЕАД около 400 милиона лева за лотове 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“, без да има издаден подробен устройствен план за тях. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред медиите.

„Автомагистрали“ превела близо 84 милиона лева на друго дружество авансово за лот 8, като в края на 2020 година е закупен имот в центъра на София за 27 милиона лева. В момента там вървят активни строителни дейности, посочи той.

Други 14 милиона лева отиват в дружество за жилищни и нежилищни сгради, а 900 хиляди лева отиват по лични сметки на собствениците с основание дивидент. Шест милиона лева отиват по сметки на други дъщерни дружества. Дванадесет милиона лева от парите за лот 8 отиват за дружество, което превежда 8,5 милиона лева на лична сметка на физическо лице с основание договор. Няколко месеца по-късно този договор е прекратен, а дружеството преобразувано, стана известно от думите на министъра.

Лицата, получили пари с основание “дивиденти” и “договор” пренареждат парите в сметки в ОАЕ. Собствениците на фирмите правят същото, посочи Рашков.

Става дума за представители на фирми, които се твърди, че могат да строят магистрали без строителни книжа по незаконни договори с „благословията на Борисов и Аврамова като министър“. Трябва да е ясно какво ще се случи с парите, подарени на тези близо 20 фирми, близки до предишните управляващи, които пак искат да управляват, каза Рашков.

По лот 5 също са преведени пари, без да има договори за строителство. Ползвани са фирми на лица с нисък социален статус. Така 12 милиона са изтеглени на каса от пълномощник. Това се е случило няколко пъти през други фирми с подобни суми. С част от тези пари е купен и луксозен хотелски комплекс, който се намира на 100 км от София, обясни вътрешният министър.

Начинът, по който се предвиждат отново пари за магистрали, не дава гаранция, че няма да има отново злоупотреби, посочи Рашков.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам