Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Разговорите в Белия дом за избягване на дефолт приключиха без напредък

Президентът на САЩ Джо Байдън и висши законодатели не успяха да намерят изход от задънената улица, въпреки че се опитаха да се справят с проблема за увеличаването на лимита на дълга на САЩ на стойност 31,4 трилиона долара три седмици преди страната да бъде принудена да обяви безпрецедентна невъзможност за покриване на финансовите си задължения, съобщи Ройтерс.

След около час разговори в Овалния кабинет, Байдън и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който е републиканец, не показаха признаци на смекчаване на позициите си, при очертаващ се още на 1 юни дефолт.

“Не видях нищо ново”, каза Маккарти пред репортери след срещата, оплаквайки се, че Байдън не се е съгласил на разговори докато времето изтича. “Това не е начин на управление”, каза той. Според него Белият дом “няма план Б”.

Но Макарти допълни, че двете страни са се съгласили служителите им да се срещнат тази седмица, а висшите представители да се срещнат отново в петък, за да продължат разговорите. Мич Макконъл, лидер на малцинството в Сената, заяви пред репортери, че няма да има увеличаване на тавана на дълга без съкращаване на разходите.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, снимка: AP

Очакваше се Байдън да предложи своя версия на срещата във вторник.

Икономистите предупреждават, че един продължителен дефолт може да изпрати американската икономика в дълбока рецесия с нарастваща безработица и същевременно да дестабилизира световната финансова система, изградена върху американските облигации.

Байдън призовава законодателите да повишат наложения от федералното правителство лимит на заемите без условия.

Макарти заяви, че Камарата на представителите няма да одобри никаква сделка, която не намали разходите, за да се справи с нарастващия бюджетен дефицит и даде знак, че не вижда краткосрочно решение.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев иска да смени главния архитект на София

Предишните борби за тавана на дълга обикновено са завършвали с набързо постигнато споразумение в последните часове на преговорите, като по този начин така се избягваше фалит, припомня Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ прогнозира, че страната може да бъде принудена да обяви неплатежоспособност по някои дългове през юни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам