Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Разпада ли се екипът на Фон дер Лайен?

Снимка: AP

Две нидерландски политически формации – “Партията на труда” и “Зелените леви” – заявиха тази седмица, че европейският комисар по въпросите на климата Франс Тимерманс ще ги води на парламентарните избори в страната на 22 ноември.

Тимерманс, чийто мандат в Европейската комисия приключва през ноември следващата година, каза през юли, че иска да получи шанс да стане следващият нидерландски премиер.

Служител на Комисията заяви пред Ройтерс, че Тимерманс ще подаде оставка от органа на изпълнителната власт на ЕС.

Говорител на ЕК отказа да коментира процеса на избиране на наследник на 62-годишния нидерландец, който отговаря за “Зелената сделка” на ЕС – широкообхватен пакет от политики в областта на изменението на климата и околната среда.

Оставката на Франс Тимерманс беше очаквана, но въпреки това напускането му ще остави огромна празнина, посочва френският в. “Монд”.

До края на мандата на комисията остава още почти една година, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен става свидетел на нарастващ брой високопоставени фигури в нейния екип, които напускат заради други кариерни възможности.

Нейният изпълнителен вицепрезидент стана поредният високопоставен комисар на ЕС, който обяви намерението си да се върне у дома, за да се включи отново във вътрешната политика.

Междувременно се появиха и спекулации за бъдещето на самата Фон дер Лайен и дали 64-годишната бивша германска министърка на отбраната ще се стреми да получи втори петгодишен мандат начело на най-влиятелната институция на ЕС.

На фона на несигурността и сътресенията, свързани с кадровите промени, брюкселската машина все още има работа за вършене.

Европейските икономики са изправени пред осакатяващия натиск на инфлацията, докато политическите елити се борят с рязко нарастващата миграция и продължаващата война на Русия в Украйна. Никога досега не е имало по-голяма необходимост от стабилно ръководство за дългосрочното здраве на ЕС.

“В динамиката на Комисията тя сега е по-изложена на риск, от когато и да било”, заяви високопоставен политически съветник, говорил при условие за анонимност. По думите му в момент, когато ключовите ѝ заместници напускат, има опасност да се окаже, че Фон дер Лайен “увисва”.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

След 11 месеца в ЕС ще се произведат избори, на които ще бъдат избрани над 700 членове на парламента на блока. След този вот ще бъде назначена нова изпълнителна власт – влиятелната Европейска комисия – и съответно нов председател, който да замени Фон дер Лайен.

Но докато тя не е казвала дали ще се кандидатира отново за председателския пост, мнозина от членовете на нейната Комисия не чакат, за да разберат.

През последните няколко седмици се наблюдаваше вълна от напускания, включително в най-висшите редици.

Франс Тимерманс, който се размина с ролята на председател на Комисията през 2019 г., но сега е изпълнителен заместник-председател, обяви, че иска да се кандидатира за премиер на Нидерландия след падането на правителството на Марк Рюте.

Маргрете Вестагер, друг от заместниците на Фон дер Лайен, се кандидатира за поста на шеф на Европейската инвестиционна банка, който ще се освободи в края на годината. Фон дер Лайен изпрати писмо на датския комисар, в което с доста хладен тон я предупреди да избягва всякакви конфликти на интереси.

Ако получи подкрепата на европейските финансови министри, Вестагер ще напусне Комисията тази есен. Ако не успее, това може да доведе до неудобни последни месеци в Комисията, където тя ще трябва да продължи да работи, въпреки че шефката ѝ знае, че е искала да напусне.

Комисарят на ЕС по иновациите и научните изследвания Мария Габриел вече напусна. Тя се върна в България, за да поеме ролята на министър на външните работи.

Други също гледат към живота извън Брюксел. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски прекарва доста време в родната си Полша, което според критиците му пречи да изпълнява задълженията си в ЕС.

В някои отношения борбата за постове е естествена част от последната година на всяко политическо управление, тъй като хората се насочват към следващата стъпка в кариерата си, коментира сп. “Политико”.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Говорител на Европейската комисия отхвърли идеята, че поредицата от напускания подкопава авторитета на Фон дер Лайен.

“Това са двама изпълнителни заместник-председатели, които приключват втория си мандат като комисари”, каза говорителят, визирайки Вестагер и Тимерманс. “Всъщност свидетелство за работата им като комисари е фактът, че сега те са претенденти за висши длъжности в ЕС и във вътрешната политика”, добави той.

И все пак това не обяснява напълно защо Комисията на Фон дер Лайен се фрагментира.

За това може би е виновен и нейният стил на ръководство. По повечето показатели мандатът й е успешен. Тя подобри авторитета на Европейската комисия в международен план, отчасти като разви близки работни отношения с президента на САЩ Джо Байдън.

Урсула фон дер Лайен “вероятно е най-влиятелният ръководител на Комисията след Жак Делор”, каза Дезмънд Динан, професор в училището по публична политика “Джордж Мейсън”. “Тя постигна резултати”, добави той.

Въпреки това още от самото начало нейният стил на управление дразни някои от колегите ѝ. Докато тя придобиваше международен авторитет, ръководейки отговора на ЕС на войната в Украйна, самите характеристики, заради които я американците я харесват – безкомпромисен, централизиран подход към вземането на решения – отчуждават собствените ѝ комисари в Брюксел.

Тя взема решения при закрити врата, само с малък кръг от съветници. Комисарите често се чувстват изолирани, дори когато въпросната политика засяга пряко техните компетенции.

“Именно тук изплува проблемът, че тя не е била министър-председател преди това”, каза служител на Европейската комисия, говорил при условие за анонимност.

“Всеки, който е управлявал правителство, знае, че трябва да привличаш хора – да се консултираш, да правиш отстъпки.” Жан-Клод Юнкер, нейният предшественик, “беше майстор на това”, добави служителят. “Фон дер Лайен не е.”

Друг служител, също говорил при условие за анонимност, е съгласен, че нейният стил се превръща в проблем.

“Тя не олицетворява колегиалността. По толкова много теми комисарите научават неща от медиите. Хората имат чувството, че тя прави свои собствени неща – не, че те са непременно лоши – но че тя не насърчава дискусиите или дебатите.”

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

Според някои наблюдатели проблемът на Фон дер Лайен е, че тя не разбира добре собствените си комисари и не е успяла да сформира съгласуван екип.

Комисарите “никога не са били обединени от набор от ценности – центърът на тежестта не е бил добре определен”, каза Алберто Алемано, професор по право на ЕС във Висшето търговско училище в Париж.

В основата на безпокойствата в Комисията е мълчанието на Фон дер Лайен за собствените ѝ планове. Нейната кандидатура за втори мандат начело на Комисията е широко обсъждана и тя има подкрепата на собственото си правителство в Берлин.

Фон дер Лайен обаче е свързвана и с ролята на генерален секретар на НАТО, която трябва да се освободи, когато през октомври 2024 г. изтече (многократно удължаваният) мандат на Йенс Столтенберг.

Други наблюдатели посочват, че се натрупват доста проблеми за човека, който ще ръководи Комисията през следващия мандат.

Огромното предизвикателство на процеса по присъединяването на Украйна към блока – идея, която Фон дер Лайен подкрепя – е едно от тях. Управлението на преговорите за следващия бюджет на ЕС е друго сериозно предизвикателство.

Ако иска да се кандидатира отново, тя най-вероятно ще трябва да се включи в кампанията с подкрепата на Европейската народна партия (ЕНП). Някои от членовете на нейната партия обаче са обезпокоени. “Не знаем какво по дяволите ще се случи”, каза представител от ЕНП, говорил при условие за анонимност. “А ние трябва да знаем”, изтъкна той.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам