Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Разрухата на летния театър в София

Снимки: Built.bg

Знаете ли, че в София има Летен театър? Вече няколко поколения столичани не подозират за съществуването му. Причината е, че от две десетилетия е в частни ръце, а се руши още от преди това.

Летният театър се намира в гората под Софийската Семинария, част от Борисовата градина. На същото място – улица „Митрополит Кирил Видински“ 10, преди години е имало и трамвайна спирка. Спирка „Борова гора“, точно преди емблематичната спирка „Вишнева“, е била построена именно, за да стигат хората до откритата сцена. Информацията за построяването на театъра е оскъдна, но теренът е отбелязан като такъв още на старите карти на София от 60-те години.

По-възрастните софиянци помнят мястото като открита сцена за изкуство. Преди 1989 г. тук са правени музикални концерти на открито, театрални представления, използвало се е и като лятно кино.

След промените обаче интересът към тези събития намалява и летният театър за кратко е дискотека под звездите. За тази цел съществуващите основни постройки са достроени, около тях са направени още няколко допълнителни сгради, които днес са в най-тежко състояние.

Как се стигна до тук? В края на 2002 г. с решение на Столичния общински съвет Летният театър е апортиран, заедно с къпалнята „Мария Луиза“. Попадат в ръцете на създадено същата година смесено дружество на знаковия бизнесмен Георги Илиев. След убийството му 2 години по-късно неговият дял е продаден от наследниците му на Румен Гайтански-Вълка. Имотът е общо 70 декара и включва също градинката с обсерваторията на СУ.

През годините се чуват намерения за строеж на хотел и частни сгради на мястото на тези знакови за столичани места. През 2012 г. в медиите излиза информация, че Румен Гайтански планира ремонт на къпалнята, който така и не започва.

Още от Built.bg:  ЕП ще обяви около полунощ първата прогноза за разпределението на мандатите

В годините назад именно рушащият се басейн е тема на медиен интерес, а театърът остава в периферията. Като частен терен мястото се пази с охрана и кучета и остава далеч от хорските очи.

През 2019 г. столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е възложила на експертите си да направят анализ и да дадат предложения как Столичната община да си върне загубените имоти.

Днес обектът още се пази, но порталът е отворен, а оградата пробита на редица места – така всеки може да влезе и да види до каква разруха са довели годините, в които мястото е изоставено. Здрава стои единствено основната сграда със сцена в центъра на терена.

По трибуните са израснали дебели дървета, а по-малката постройка, от която някога са се прожектирали филмите, е почти срутена. Още по-лошо е състоянието на страничните сгради, върху които са паднали големи дървета и са сринати.

Развръзка по казуса се очаква в следващите дни. На 13 януари предстои обсъждане в Столичният общински съвет на новия Подробен устройствен план на Борисовата градина. В него е записано, че е абсолютно недопустима намесата по отношение на предназначението, функцията и архитектурният вид на сградите, които попадат в обхвата на парка. Това важи в пълна сила и за Летния театър.

„Целта е да няма презастрояване, но да не изключва модернизация и осъвременяване“, коментира за Built.bg председателят на комисията по архитектура в СОС арх. Ивайло Петков. Вероятно по време на обсъждането проектът на Подробния устройствен план ще бъде коригиран и детайлизиран. Но целта му е да защити съществуващото имущество.

Още от Built.bg:  Стартира ЕВРО 2024: Ще повлияе ли първенството върху икономиката на Германия

Накратко дори в частни ръце Летният театър трябва да може да бъде ремонтиран и осъвременен, но не и разрушен или предназначението му да се смени.

Отделен остава обаче въпросът може ли да се задължи собственикът да направи ремонт и да поддържа мястото? И дали изобщо някога Летният театър ще посреща гости отново?

Автор: Built.bg

 

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам