Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Разширяване на газопреносната си инфраструктура и на водородни проекти: Планът на”Булгартрансгаз” до 2033 г.

Снимка: “Булгартрансгаз”

  • Приоритетните дейности за развитието на инфраструктурата на “Булгартрансгаз” за периода 2024 – 2033 г. са насочени към рехабилитация, модернизация и разширение на съществуващата основна и спомагателна газопреносна инфраструктура и прилежащите й съоръжения.
  • Това е заложено в Десетгодишния план за развитие на мрежите на дружеството за периода 2024 – 2033 г., който ще бъде дискутиран на обществено обсъждане в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес. В документа е предвидено още и развитие на междусистемната свързаност и увеличаване на капацитета за съхранение. 

Според газопреносното дружество реализацията на този план ще затвърди важното място на България в региона, ще допринесе за развитието на газификацията в страната, както и за постепенната декарбонизация на енергетиката и икономиката в страната.

В периода 2024-2033 г. се предвижда да бъдат реализирани важни проекти, които ще осигурят допълнителна възможност за гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за България и региона, изтъкват от “Булгартрансгаз”.

С реализирането на плановете на дружеството газовата инфраструктура на България ще свързва общия европейски пазар на природен газ с пазарите в Каспийския регион, Централна Азия, Близкия Изток и Източния средиземноморски басейн, пише още в документа.

В пряка връзка с намеренията за развитие на газовата инфраструктура в региона са и разширението на съществуващото газохранилище “Чирен”, както и модернизацията и рехабилитацията на газопреносната мрежа на “Булгартрансгаз”. Реализирането на проектите на дружеството е взаимно обвързано и ще допринесе за ефективността и развитието на единната общоевропейска газова мрежа, допълват от газовия оператор.

Приоритет в инвестиционната дейност на “Булгартрансгаз” е изграждането на нови газопроводни отклонения, чрез които се създават условия за ускоряване на газификацията в страната със съответните ползи за местното население в икономическо, социално и екологично отношение. Предвидено е и изпълнението на проекти за изграждане на инфраструктура за пренос на водород и нисковъглеродни газообразни горива.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

От “Булгартрансгаз” акцентират, че от съществено значение са проектите в областта на водорода за изграждането на нова водородна инфраструктура и оценка за последващ ретрофитинг на съществуващата инфраструктура за осигуряване на пригодност за пренос на водород и водородно-газови смеси.

От дружеството посочват, че потреблението на природен газ в България през 2023 г. е 26 303 гигаватчаса (GWh), като отбелязва спад от около 7 процента спрямо потреблението през 2022 г. (28 203 GWh).

Според “Булгартрансгаз” намалението може да бъде характеризирано като временно и се дължи на меките метеорологични условия през зимата, нестабилността на цените на природния газ в световен мащаб, предприетите мерки за ограничаване на потреблението в ЕС по плана REPowerEU и Регламент (ЕС) 2022/1369, както и последствията от пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. През 2024 г. и последващите години се очаква постепенно стабилизиране на пазара на природен газ и завръщане към положителни темпове на растеж на потреблението.

Делът на природния газ в енергийния баланс на страната продължава да е по-нисък в сравнение със средните стойности за страните от ЕС, но има потенциал за значителен и устойчив ръст, предвид развиващата се газификация и ролята на природния газ като преходно гориво към нисковъглеродна икономика.

Преносът на природен газ за потребители в страната (включително количествата пренесени за нагнетяване в подземно газово хранилище “Чирен”) през 2023 г. е 28 645 GWh и спрямо предходната година е намалял с 19 процента.

През 2023 г. се отбелязва значителен ръст спрямо 2022 г. на количествата газ за пренос до трансгранични точки. Това се дължи на нарастващото търсене на пренос на газ по маршрути през България за съседните страни и региона, както и на нарастващата пазарна интеграция в Югоизточна Европа, пише още в Десетгодишния план.

Още от Built.bg:  Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп

Физически трансгранично пренесените количества природен газ през 2023 г. са 145,573 тераватчаса или над 7,5 процента повече в сравнение с 2022 г. (135,391 тераватчаса). Пренесените количества задоволяват 100 процента от потреблението в Северна Македония и значителна част от потреблението на Гърция и Сърбия.

Очаква се в следващите години, с реализацията на новите проекти за междусистемна свързаност, повишаване на техническия капацитет за пренос и други приоритетни проекти в региона, да се увеличат пренесените количества природен газ и да превишат нивата от 2022 и 2023 г.

Значителният потенциал на региона на Източното Средиземноморие и Югоизточна Европа както за производство на зелен водород, така и за неговия внос от надеждни партньори ще насърчи инвестициите във водородна инфраструктура. “Булгартрансгаз” и гръцкият преносен оператор DESFA S.A. вече работят за взаимосвързване на изцяло нови водородни мрежи, като синхронизират своите решения по отношение на концепциите на два водородни проекта.

Очакваният резултат от изпълнението на настоящия план е значително повишаване на качеството и обема на предлаганите от “Булгартрансгаз” услуги, свързани с транспортирането и съхранението на природен газ, обръщат внимание от газовия оператор.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам