Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Разходка по дъното на Дунав

Палещо слънце, прозрачна вода, птици и хора могат да се видят на необичайно място. Пясъчни острови и дюни, езерца и лагуни са част от пейзаж, който в летните горещини привлича все повече почитатели.

Това необичайно място е средата на река Дунав при километър 796-ти, под близо 30 метра високата конструкция на “Дунав мост 2”. До там се стига с кола, колело и лодка, а най-ентусиазираните – пеша.

Дебелата сянка, която хвърля мостът, е мястото, където човек може да се скрие на хлад. Усещането е странно – от едната страна е българският бряг, а само на метри – румънският.

На брега, като риби на сухо, стоят рибарски и моторни лодки. Рибари се опитват да уловят дунавска риба, но нея я няма в плитките води.

Шейсет и една годишният видинчанин Цецо хвърля поредната въдица в пресъхналия Дунав. Споделя, че от години – повече от 40, не е виждал подобно ниско ниво на Дунав. Водата почти я няма, рибата – също. Успява да хване по някой и друг уклей и попчета.

Нивото на Дунав в българския участък остава критично ниско, вече близо месец на много места то е под кота нула. Някъде реката може да се премине дори пеша.

Засушаването поставя пред сериозни изпитания корабоплаването по най-дългата река в Европа; затрудненията в момента преодоляват само някои пътнически круизни кораби, които газят много плитко.

В неделния ден нивото на Дунав в района на село Гомотарци, Видинско, бе под морското равнище – минус 121 см; край Ново село Агенцията за поддържане на плавателния път на река Дунав отчете воден стълб от минус 10 см. А на километър 796-ти при “Дунав мост 2” нивото бе само 35 сантиметра над морското равнище.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам