Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Реакциите на световните медии след мирната конференция в Швейцария

Снимка: АP

Състоялата се онзи ден и вчера в швейцарския курорт Бюргенщок конференция за мир в Украйна е централна тема в западния печат днес.

Украйна спечели подкрепата на международната общност по отношение на териториалната си цялост и част от възгледите си за пътя към прекратяване на руската инвазия, но големи държави като Индия, Бразилия и Южна Африка не подписаха общата декларация, отбелязва британският в. “Файненшъл таймс”. Изданието уточнява, че съвместното комюнике от конференцията е било подписано от близо 80 от присъстващите 92 държавни делегации.

От казаното в общото изявление “Файненшъл таймс” акцентира на това, че според участващите страни “зачитането на териториалната цялост и неприкосновеността на всички държави” ще “послужи като основа” за разрешаване на конфликта в Украйна. Вестникът посочва още, че в документа са залегнали три точки от представения преди време от украинския президент Володимир Зеленски Мирен план в десет точки.

Украинският президент Володимир Зеленски, снимка: AP

Става въпрос за продоволствения износ, ядрената безопасност и връщането от страна на Русия на украинските военнопленници. Според “Файненшъл таймс” тези точки са били избрани, за да спечелят развиващите се страни, които досега не са подкрепяли Киев.

В същото време изданието обръща внимание на факта, че докато подкрепата за Украйна в края на срещата на върха е била впечатляваща, други държави със стратегическа роля – като Саудитска Арабия и ОАЕ, също не са подкрепили общата декларация, което е свидетелство за продължаващото международно политическо и икономическо влияние на Русия.

Москва нямаше свой представител в Швейцария, участие във форума не взе и основният поддръжник на Кремъл – Китай, припомня “Файненшъл теаймс”, цитирайки Зеленски, който заяви, че е готов да изчака някои страни да се присъединят към съвместното комюнике по-късно, стига те да споделят “същите ценности на думи и дела”.

Още от Built.bg:  ЕС и президентът на Украйна ще подпишат днес споразумение в областта на сигурността

Британското издание посочи и условията на Русия, обявени от президента Владимир Путин в навечерието на срещата в Бюргенщок – предаването на Москва на четири украински области и прекратяване на действията по присъединяването на Украйна към НАТО. По този повод вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, която бе упълномощена да участва в мирната конференция в Швейцария от президента Джо Байдън, заяви, че Путин “не призовава за преговори, а призовава Украйна да се предаде”, посочва “Файненшъл таймс”.

Друг британски вестник – “Гардиън”, също акцентира върху държавите, които не са подписали окончателния текст на съвместната декларация. Като обръща внимание на присъединяването към комюникето на Турция, която поддържа тесни търговски взаимоотношения с Русия, изданието изтъква, че същевременно отсъстват подписите на представителите на Саудитска Арабия, Индия, Южна Африка, Тайланд, Индонезия, Мексико и ОАЕ.

Бразилия също не се е присъединила, но тя е обявила, че участва във форума в Бюргенщок със “статут на наблюдател”. “Гардиън” цитира председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, според която за постигането на мир в Украйна “ще е нужно време”.

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски, снимка: AP

Според трети британски вестник – “Индипендънт”, точката в общото комюнике за “зачитането на териториалната цялост” според устава на ООН “със сигурност не се нрави на Путин”. Изданието подчертава надеждата на много от страните участници във форума в Швейцария, че в бъдеще Москва ще тръгне по общия път за постигане на мир в Украйна.

Световни лидери подкрепиха общата декларация, като призоваха за по-голяма роля на дипломацията, но остана разделение за това как да бъде включена в преговорите Русия, пише на свой ред американският в. “Ню Йорк таймс”. Изданието отбелязва, че Зеленски не е отстъпил от своето виждане за постигането на траен мир, което гласи, че Русия трябва да се изтегли напълно от окупираните територии и чак тогава да се преговаря с нея.

Още от Built.bg:  "Файненшъл Tаймс": Лидерите на ЕС обсъждат мерки срещу Орбан заради посещението му в Москва

Друго американско издание – “Уолстрийт джърнъл”, е на мнение, че “глобалната дипломатическа офанзива” на Украйна в крайна сметка не е успяла да постигне пълна изолация на Москва.

“Много световни лидери пропуснаха срещата в Швейцария, като има натиск върху Киев да потърси преки преговори с Кремъл”, отбелязва авторът във вестника Лорънс Норман. “Далеч от неволите си на бойното поле Украйна се бори да задържи света обединен зад своето виждане за прекратяване на конфликта с Русия”, пише още той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам