Бюлетин

Реакциите в парламента след скандалния доклад за Лукойл

Снимка: БТА

Подкрепете най-накрая отнемането на дерогацията, която знаете, че финансира “Вагнер“, Путин и неговия режим, призова в декларация в парламента от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и председател на парламентарната енергийна комисия, отбелязвайки, че апелът му е най-вече към “Демократична България”.

Поводът за нея е публикация, по темата „Лукойл“ в “Политико“ въз основа на доклад на Центъра за изследване на демокрацията.

Добрев припомни, че от година и половина ГЕРБ-СДС обясняват, че от дерогацията печели само режимът в Кремъл, а сметката я плаща българинът.

Делян Добрев, снимка: БТА

Днес това ни го казаха и от “Политико“ на базата на редица международни изследвания и изведнъж става новина, коментира председателят на енергийната комисия. Днес “Политико“ ни каза, че средствата само за последните шест месеца, изтекли от джоба на българския потребител към режима на Путин, са достатъчни да финансират паравоенната групировка “Вагнер“ за една година, продължи той.

Българският потребител плаща бензина и дизела колкото струва и в другите държави – нещо повече, ако извадите от крайната цена на горивата у нас, от тези 3 лв., акциза и ДДС и ги сравните с другите страни от ЕС, ще видите, че към момента има 12 държави, в които бензинът е по-евтин, отколкото в България, включително в Германия, която не купува евтин руски петрол. Това е доказателство, че цялата полза от тази дерогация е за Русия.

Делян Добрев припомни, че преди войната в Украйна половината петрол, който купува рафинерията, е бил руски, половината – неруски, след началото – 94 процент е руски. Интересно къде отива този петрол, защото от тази година Украйна не купува от България, тъй като горивата са с руски произход, къде отиват 45 милиона барела руско гориво – отиват из целия свят, коментира Добрев.

Още от Built.bg:  Асен Василев: Философията на проектобюджета за 2024 година е да не продаваме евтина работна ръка

Депутатът посочи, че днес премиерът Николай Денков, след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, е коментирал пред журналисти, че голяма част от този доклад е била известна и преди това, и няма особена изненада.

Лаура Кьовеши по време на брифинга пред журналисти, снимка: БТА

“Г-н Денков, ако има схема, кой е създаде, кой я допуска? И не само това – кой си къса ризата всеки път, когато ние внесем тук отмяна на дерогацията? Кой тича с оставката във вътрешния джоб в парламента да казва “пипнете ли дерогацията, си подавам оставката“, което вече звучи – “пипнете ли ми схемата за заобикаляне на санкциите, аз си подавам оставката“, заяви Делян Добрев.

Във facebook публикация Ивайло Мирчев от “Демократична България” написа:

Рафинерията на Лукойл в България е един от основните спонсори на режима на Путин и войната му срещу Украйна. От началото на руската агресия в Украйна рафинерията е спечелила на $3 млрд., които са влезли директно в бюджета на Путин. Шокиращо е, че Лукойл се е възползвал от дерогацията на руски петрол, за да изнася нефтопродукти дори за … САЩ. Въпреки че има ясна и категорична забрана внасяният руски нефт да се продава извън границите на страната, Лукойл го е правил. Има данни, че петролните продукти са изнасяни контрабандно, с фалшиви данни за произход на петрола.

“Това може да доведе до санкции за нарушаване на ембаргото и да има тежки последици не само за руската компания, но и за България”, написа Мирчев в социалната мрежа. “Затова е нужно да се приеме нов ускорен план за отпадане на дерогацията и с това да се приключи със злоупотребите на рафинерията, както и да се назначи особен управител, представител на държавата, който да контролира процесите в рафинерията.”, бе категоричен в изявлението си той. 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам