Бюлетин

Речта на Урсула фон дер Лайен: България и Румъния – в Шенген. Визията за бъдещето на Европа

Снимки: AP

Европейският съюз ще предложи пакет от мерки в подкрепа на вятърната енергия в Европа в момент, когато компаниите от сектора се борят с предизвикателства като инфлацията. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на годишната си реч “За състоянието на Съюза” пред Европейския парламент.

Ще ускорим още повече издаването на разрешителни. Ще подобрим тръжните системи в ЕС. Ще се фокусираме върху уменията, достъпа до финансиране и стабилните вериги за доставки.

27-те страни членки имат едни от най-амбициозните цели са разширяване на дела на възобновяемите източници на енергия и Европарламентът прие окончателно вчера правно обвързващата цел 42,5 на сто от енергията в ЕС да е от възобновяеми източници до 2030 година. Европейската офшорна вятърна промишленост предупреди правителствата, че не е достатъчно голяма, за да изпълни целите за доставка на зелена енергия и изисква по-сериозна политическа подкрепа – най-вече по отношение на изграждането на вятърни ферми в Европа.

“От вятърната енергия до стоманата, от батериите до електрическите превозни средства, амбицията ни е кристално ясна. Бъдещето на нашата чиста технологична промишленост трябва да се създава в Европа”, подчерта Урсула фон дер Лайен в речта си.

Урсула фон дер Лайен защити още резултатите, които е постигнала начело на Европейската комисия, като заяви, че е работила за популяризирането – и ще продължи да защитава – честното преминаване към зелена енергия, силен геополитически съюз и честната конкуренция със света.

Фон дер Лайен, за която се очаква догодина да се кандидатира за втори мандат начело на изпълнителната власт на ЕС, каза че тя и екипът и са изпълнили над 90% от обещанията, които е направила, когато пое ръководството на Европейската комисия през 2019 година.

Още от Built.bg:  Денков: Съкращаването на сроковете за премахване на дерогацията повишава риска от покачване на цената на горивата

“Когато застанах пред вас през 2019 г. с моята програма за зелена, дигитална и геополитическа Европа, знам, че някои от вас изпитваха съмнения”, обърна се Фон дер Лайен към депутатите в последната си реч “За състоянието на Съюза” преди изборите за Европейски парламент идния юни.

Но вижте къде се намира Европа днес. Станахме свидетели на раждането на геополитически съюз – подкрепящ Украйна, противопоставящ се на руската агресия, отговарящ на настъпателността на Китай и инвестиращ в партньорства“, каза още тя. “Сега имаме Европейска зелена сделка, която е на централно място в нашата икономика и е без аналог по своята амбиция”, добави Фон дер Лайен.

“Благодаря на България и Румъния за добрите практики в областта на обежището и миграцията.”, заяви Урсула фон дер Лайен пред членовете на Европейския парламент в Страсбург и настоя:

Двете страни са част от Шенгенското пространство. Нека допуснем България и Румъния в Шенген без да се бавим повече.

Европейската комисия ще предложи удължаване на временната закрила на украинските граждани в ЕС, обяви още Фон дер Лайен. Украйна постигна “голям напредък”, след като получи статут на кандидатка за членство през 2022 г., но пълното присъединяване е процес, който се основава на заслуги и предстои упорита работа, подчерта председателят на ЕК.

Фон дер Лайен се обърна към Европейския парламент в момент, когато 27-те държави от блока започват да обсъждат дали през  декември тази година да се предостави на Киев участие в следващия етап по пътя му към към западната интеграция – официално начало на преговорите за членство. Започването на такива преговори ще бъде геополитически сделка, тъй като Украйна се бори срещу нахлуването на Русия.

Още от Built.bg:  Експерти коментираха темата за енергийната стратегия на България на конференция в София

“Знаем, че този път не е лесен”, каза председателят на ЕК.

Присъединяването се основава на заслугите … То изисква упорита работа и лидерство. Но вече има голям напредък. Видяхме големия напредък, който Украйна вече е постигнала.

Според Фон дер Лайен недостигът на работна ръка е най-сериозната пречка пред конкурентноспособността на ЕС, който се нуждае от миграция от квалифицирани кадри, за да запълни недостига. Председателят на ЕК обяви, че ще бъде назначен пратеник, който да помага на малките и средните предприятия да се справят с прекалената бюрокрация, за да се подобри конкурентноспособността на Европа.

Фон дер Лайен заяви, че световните пазари са наводнени от по-евтини китайски електромобили, чиито цени се поддържат изкуствено ниски благодарение на субсидиите, като обяви антисубсидийно разследване на електромобили, идващи от Китай.

Председателят на ЕК заяви, че ЕС ще започне диалог с промишлеността, за да подкрепи всеки сектор в екологичния преход и ще предложи така наречения пакет за вятърната енергия, тъй като компаниите за възобновяема енергия се борят с предизвикателствата, включително инфлацията, като ще бъде ускорено издаването на разрешителни и подобряване на тръжните системи.

Цялата реч на Председателят на ЕК може да гледате тук:

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам