Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Регенерация” за индустриалните паркове

Организацията за градски трансформации ГРАДОСКОП стартира новия проект Регенерация, който ще изследва използването на природно базирани решения в устойчивото планиране на индустриалните паркове. Екипът анализира потенциала на съществуващото биоразнообразие в екосистемата на Индустриална зона Куклен близо до Пловдив, в която работят 1000 човека от най-големия производител на цветни метали в България КЦМ 2000 и редица международни компании като Мекалит, Техно Акташ и Одело България.
Основата цел на проекта е да се направят различни анализи, които да покажат как различни агрикултурни и индустриални дейности могат да си взаимодействат по-ефективно, за да бъде гарантирана здравословна среда за работа и живот в и около индустриалните зона.

Да стимулираш  природното базираните решения в индустриални територии

Инициативата започва със серия от изследователски разходки, професионален форум и ще завърши с пилотна услуга, демонстрираща на практика потенциала на кръговата икономика в индустриалните зони у нас.

Чрез изследвания на спецификата на почвата на Куклен и анализи на регенеративните свойства на естествените растителни и животински видове в района, проектът ще набележи най- устойчивите и успешни практики в ландшафтното и архитектурно проектиране на подобни места за производство, за да осигуряват  дългосрочно качествена среда за живот, работа и бизнес.

Дейностите по проекта включват серия от изследователски разходки, в които ще вземат участие различни експерти по биоразнообразие, представители на Община Куклен, студенти от пет европейски университета, жители и работници в индустриалната зона.

Ще бъдат разгледани пречистващите свойства на засадените от КЦМ лозови масиви с цел регенериране на замърсената почва в района. Експерти от БАН, Българско дружество за защита на птиците и Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Никола Пушкаров” ще направят и биомониторинг на почвите и различните видове на територията на индустриалната зона.

В специално организирано посещение на обезлюденото село Яворово ще бъдат анализирани местните агрикултурни традиции в контекста на съвременните стратегии за биоразнообразие чрез анализ на специфичната екосистемата на мястото. Към момента селото има само 20 жители, но пази традиционни селски практики като отглеждане на животни и зеленчукови градини за собствено ползване.

Заключенията ще бъдат представени и дискутирани със заинтересованите страни по време на Форум за регенеративни практики, който ще се проведе във фабрика “Одело България” на 12 септември 2023 г. с участието на кмета на Община Куклен, местната администрация, работници от фабриките в парка, представители на академична общност, студенти по архитектура, урбанизъм и ландшафт от Университет по архитектура, строителство и урбанизъм, Politecnico Torino, Universidade de La Coruna, Universidade de Minho Portugal, Universite Libre de Brussels, както и ученици от Професионална гимназия по селско стопанство в Куклен.
Участниците във форума ще разгледат различни ландшафтни и урбанистични практики и ще дискутират как природно базираните решения в дизайна на средата и градското планиране могат да подобрят екологията и биоразнообразието на урбанизирани територии.
Всички резултати от проведените дискусии, изследвания и анализи ще бъдат представени и в специален доклад и изложба в парк Куклен.
За да бъде показан потенциала на индустриалната зона да се развива устойчиво и здравословно в полза на своите обитатели, в рамките на проекта РЕГЕНЕРАЦИЯ ще бъде създадена и тествана и нова пилотна кетъринг услуга по концепцията “farm-to-fork”. Тя ще предлага здравословно ежедневно обедно меню на работниците в Индустриален парк Куклен, приготвено единствено от местни и чисти продукти.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам