Бюлетин

Рекорден износ на Газпром към Европа и Китай

Снимка: Gazprom  

От началото на 2021 година Газпром, по предварителни данни, е увеличил добива на газ с 15,2 на сто ( с 58,8 милиарда кубични метра) спрямо същия период на миналата година до 445 милиарда кубични метра. Износът на газ за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) през този период e нараснал с 8,3 процента (с 12,7 милиарда кубични метра) до 164,8 милиарда кубични метра, се посочва в съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС.

Към страните, за които Газпром вече е изнесъл повече газ, отколкото за цялата 2020 година ( в частност Турция, България, Румъния и Сърбия), са добавени Германия и Италия – най-големите потребители на руски газ в Европа, според съобщението.

От началото на годината Газпром е увеличил доставките за Турция (с 98,1 на сто), Германия (с 19,6 на сто), Италия (с 18,3 на сто), Румъния (с 247,1 на сто), Полша (със 7,3 на сто), Сърбия (с 92,9 на сто), Финландия (с 10,8 на сто), България (с 48,2 на сто), Гърция (с 13,7 на сто).

Доставките за Китай също продължават да нарастват по тръбопровода “Силата на Сибир” – от началото на месеца те всекидневно превишават дневните договорни задължения на Газпром с повече от 30 процента, а на 7 ноември са достигнали нов максимум.

Газпром е увеличил доставките от газопреносната система на вътрешния пазар с 16,5 процента (с 29,6 милиарда кубически метра).

Според по-ранна информация обемът на добива на газа от Газпром през 2021 година ще нарасне с 55 милиарда кубични метра и ще превиши 510 милиарда кубични метра – рекордно за последните 10 години равнище на добив. Плановете са да бъдат изнесени 183 милиарда кубични метра газ в Европа тази година.

Още от Built.bg:  Какво коментират британският и американският печат след началото на визитата на китайския президент в Русия

Газпром е повишил и прогнозата си за средната експортна цена в Европа през 2021 година до 269,6 долара за 1000 кубични метра. По-късно петролният гигант е увеличил и прогнозата си за средната цена на износа на газ през 2021 година – до 295-330 долара, се посочва в отчета на инвестиционната компания Сова кепитъл (Sova Capital) след уебинара за европейския газов пазар, който Газпром проведе.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам