Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Рекорден износ на Газпром към Европа и Китай

Снимка: Gazprom  

От началото на 2021 година Газпром, по предварителни данни, е увеличил добива на газ с 15,2 на сто ( с 58,8 милиарда кубични метра) спрямо същия период на миналата година до 445 милиарда кубични метра. Износът на газ за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) през този период e нараснал с 8,3 процента (с 12,7 милиарда кубични метра) до 164,8 милиарда кубични метра, се посочва в съобщение на холдинга, цитирано от ТАСС.

Към страните, за които Газпром вече е изнесъл повече газ, отколкото за цялата 2020 година ( в частност Турция, България, Румъния и Сърбия), са добавени Германия и Италия – най-големите потребители на руски газ в Европа, според съобщението.

От началото на годината Газпром е увеличил доставките за Турция (с 98,1 на сто), Германия (с 19,6 на сто), Италия (с 18,3 на сто), Румъния (с 247,1 на сто), Полша (със 7,3 на сто), Сърбия (с 92,9 на сто), Финландия (с 10,8 на сто), България (с 48,2 на сто), Гърция (с 13,7 на сто).

Доставките за Китай също продължават да нарастват по тръбопровода “Силата на Сибир” – от началото на месеца те всекидневно превишават дневните договорни задължения на Газпром с повече от 30 процента, а на 7 ноември са достигнали нов максимум.

Газпром е увеличил доставките от газопреносната система на вътрешния пазар с 16,5 процента (с 29,6 милиарда кубически метра).

Според по-ранна информация обемът на добива на газа от Газпром през 2021 година ще нарасне с 55 милиарда кубични метра и ще превиши 510 милиарда кубични метра – рекордно за последните 10 години равнище на добив. Плановете са да бъдат изнесени 183 милиарда кубични метра газ в Европа тази година.

Още от Built.bg:  САЩ не искат Украйна да използва американски оръжия за нанасяне на удари „на руска територия“

Газпром е повишил и прогнозата си за средната експортна цена в Европа през 2021 година до 269,6 долара за 1000 кубични метра. По-късно петролният гигант е увеличил и прогнозата си за средната цена на износа на газ през 2021 година – до 295-330 долара, се посочва в отчета на инвестиционната компания Сова кепитъл (Sova Capital) след уебинара за европейския газов пазар, който Газпром проведе.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам