Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Рекордните сметки за газ са факт. Решенията не са

Рекордни сметки за газ получиха битовите потребители в България. В някои градове те са повече от двойно по-големи в сравнение с месец ноември 2021 г. Над 140 000 домакинства в страната са засегнати от лавинообразното поскъпване на цените на синьото гориво.

Във вторник, oт “Булгаргаз” заявиха, че в случай че до 10 януари се запазят настоящите ценови нива на европейските газови пазари за доставка през февруари 2022 г. в размер на 65 евро за мегаватчас, “Булгаргаз” ЕАД ще предложи цена за следващия месец с 32 процента по-ниска спрямо утвърдената за януари 2022 г., която ще е прогнозна към датата на заявлението. Това означава, че сметките ще се върнат на декемврийските нива, които също са рекордни. 

Във връзка с високите цени на природния газ и евентуални компенсации за небитовите потребители, министърът на финансите Асен Василев заяви, че такива не се обсъждат на този етап.

„Помощ ще има обаче за битовите потребители във връзка с високите цени на природния газ”, заяви Василев, без да навлиза в конкретика. 

Според експерти, рекордните сметки за газ ще имат пряко отражение върху електроенергийната система на страната, тъй като хиляди потребители ще преминат на отопление на ток, чийто цени са замразени и доста по-приемливи. Това рязко ще повиши консумацията на електричество в България, като на този етап никой не се наема да прогнозира с колко. Със сигурност след края на мораториума, цените на ток и парно ще трябва да се увеличат, за да се компенсират загубите, които се трупат.

“Когато падне мораториумът, КЕВР ще трябва да направи нови сметки. Тогава сигурно ще се предложи 20-25% поскъпване”, обясни пред “Нова телевизия” инженер Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Още от Built.bg:  София е домакин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

Той обясни, че цените, на които продават топлофикациите в момента, са определяни при цени на суровината от 50 лева, а в момента тя вече е 133 лева.

На този фон все още няма действителен план, който да посочи конкретен механизъм за подпомагане на битовите потребители. Не е ясно дали този механизъм ще компенсира клиентите на компаниите чрез директно дотиране на сметките или парите ще бъдат превеждани след време, което е по-сложният вариант.

Не е ясно дали България ще поиска от Европейската комисия временно намаляване на ДДС върху доставките на газ и електричество. Това би намалило сериозно приходите в държавната хазна, но би облекчило потребителите.

Не е ясно и колко време би отнело изготвянето на подобно искане, но още през есента Испания и Португалия намалиха превантивно данъка, за да олекотят удара върху домакинствата. За да се случи това ще е нужно решение на правителството, разговори с Европейската комисия и гласуване от българския парламент.

Енергийната криза в Европа се задълбочава. Все още Брюксел няма единна политика за регулиране на ситуацията.

Meждрувременно, цената на природния газ в Европа в хода на днешната търговия се повиши до над 1100 долара за 1000 кубични метра. Това показват данните от международната борса ICE.
Цените на февруарските фючърси на хъба Те Те Еф (TTF) в Нидерландия към 13:40 часа българско време са 97,800 евро за мегаватчас.

Днешната търговия започна на цена от 88 евро за мегаватчас, докато вчера борсата затвори при стойности от 80,434 евро за мегаватчас. Общият ръст на цената от началото на търговията вече е над 21 процента.

Още от Built.bg:  За по-достъпни жилища: Шанхай намалява началната вноска за жилищен кредит

Абсолютният ценови максимум беше постигнат на 21 декември 2021 г. – 179,887 евро за мегаватчас. Тогава за първи път в историята стойностите на природния газ преминаха границата от 2000 долара за 1000 куб. метра.

На този фон, руският газов гигант Газпром е намалил дневния обем на транзита на газ за Европа през Украйна до около 50 милиона кубични метра – най-ниското равнище от януари 2020 година. Това заявява във Фейсбук ръководителят на украинския газопреносен оператор Сергей Макогон, цитиран от Ройтерс.

В момента обемът, подаван транзитно през Украйна, е много по-малък от ангажимента на Газпром за пренос на 109,6 милиона кубични метра според петгодишния договор за транзита на газ между Украйна и Русия от декември 2019 година.

Газпром не е посочил какви са причините за намаляването на транзита, посочва Макогон.
Руската компания не е отговорила на Ройтерс при потърсен коментар.

Киев обвинява Русия, че намалява подаването на газ за Европа през Украйна, за да създаде недостиг по време на зимния сезон, когато потреблението нараства, и по този начин да ускори сертификацията на спорния проект за газопровод “Северен поток-2”. Съоръжението е готово да влезе в експлоатация и да подава руски газ за Европа, заобикаляйки Украйна.

Всичко казано дотук води до извода, че с днешните сметки трябваше и у нас, и в Европа да има решения в сила, а не в перспектива. Защото тази война може да е наистина студена. Много студена.

Автор: Built. bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам