Бюлетин

Рекордно голям ръст на наемите във Великобритания през юни

Наемите, плащани от частни лица във Великобритания, са поскъпнали с 5,1 на сто през дванадесетте месеца до юни 2023 г. Това е най-голямото годишно увеличение на наемите в страната, откакто започват да се събират съответните статистически данни през 2016 г., съобщи Блумбърг.

Наемите в Лондон са скочили с 5,3 на сто през юни, сочат още данните на Националната статистическа служба, спрямо ръста от 5,1 на сто, отчетен за май. Така цените на жилищата под наем в британската столица са достигнали най-високото си ниво от септември 2012 година.

Данните подчертават насрещните ветрове, пред които е изправен жилищният пазар в Обединеното кралство, тъй като лихвите продължават да се покачват и това увеличава разходите по ипотечните кредити. Тази тенденция принуждава наемодателите да повишават цените на отдаваните имоти.

Цените на жилищата, регистрирани в Имотния регистър, са се увеличили едва с 1,9 на сто през май на годишна основа, докато през април ръста бе 3,2 на сто. Средната пазарна цена, плащана за придобиване на жилище, е била 286 000 лири.

“Годишният темп на поскъпване на жилищата в Обединеното кралство се забави отново през май за седми пореден месец”, коментира Ейми Норт, служител на британската статистика, отговарящ за жилищния пазар.

Въпреки че цените на жилищата все още са по-високи, отколкото бяха преди година, сега те са със 7000 лири (9053 щ. долара) под отчетения през септември 2022 г. максимум.

Експертите отбелязват още, че търсенето на имоти в страната все още е силно, докато нивата на предлагане остават недостатъчни. Несъответствието между търсенето и предлагането продължи да нараства през юни, сочат данни от доклад на Асоциацията на агентите за отдаване под наем на жилища, според които това несъответствие е нараснало с 57 на сто в рамките на година.

Още от Built.bg:  Ще има ли бюджет за 2024

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам