Бюлетин

Рекорд: Много анулирани проекти за жилищно строителство в Германия

Man Worker Construction Building  - 3345557 / Pixabay

Кризата в сектора на жилищното строителство в Германия продължава да се задълбочава. Това показват заключенията от най-новото проучване на мюнхенския институт “Ифо” (ifo). 

При допитване, проведено през август, 20,7 на сто от анкетираните строителни компании са съобщили за прекратени проекти за жилищни сгради, докато при проучване през юли това са обявили 18,9 на сто от фирмите.

“Анулираните поръчки, свързани с жилищно строителство, са достигнали нов максимум през миналия месец. Не сме виждали нещо подобно, откакто това изследване започва да се провежда през 1991 г. Несигурността на пазара е огромна”, посочва Клаус Волрабе, ръководител на отдела за проучвания в “Ифо”.

“В резултат на бързото покачване на разходите в строителния сектор и значително по-високите лихвени проценти, много проекти, които все още бяха печеливши в началото на 2022 г., вече не са жизнеспособни. Да не говорим за намаляването на субсидиите заради по-строгите енергийни регулации, което също натоварва строителите”, според Волрабе.

Все повече строителни компании в Германия изпитват затруднения. Въпреки че някои от тях все още изпълняват голям брой поръчки, цели 44,2 на сто от анкетираните през август фирми посочват, че не са получили нито една. През юли делът на тези компании е бил 40,3 на сто. При проучване, проведено през август м.г., само 13,8 от участващите строителни компании са се оплакали от липсата на поръчки.

“Някои компании вече се борят, за да не потънат”, отбелязва Волрабе.

В момента 11,9 на сто от фирмите за жилищно строителство отчитат финансови затруднения, сочат още данните от проучването. Това е най-високият подобен дял от над 30 години. Повечето компании се опасяват от по-нататъшен спад на бизнеса си през идните шест месеца.

Още от Built.bg:  Какви мерки предприема МРРБ по обезопасяването на пътищата при подготовката за зимния сезон

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам