Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ремонтът на Дунав мост при Русе започва през юли и ще продължи 2 години

Снимки: АПИ

Ремонтът на “Дунав мост” при Русе може да започне до средата на юли. Това заяви по време пресконференция в Русе и.д. председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев. Той уточни, че дейностите предвиждат затваряне на едната лента на съоръжението, като трафикът ще се регулира със светофар. Инж. Вълчев каза още, че е възможно за много кратки периоди да има и пълно затваряне, когато се стигне до подмяната на панелите при фугите, като добави, че по сходен начин се е действало и при ремонта на румънската част на моста. Инж. Вълчев припомни, че в рамките на следващите две години ще се ремонтират около 1100 метра от българския участък на съоръжението. Предвидено е да бъде сменена плочата и асфалтовата настилка, ще се реновират и всички метални елементи. Средствата в размер на 44 877 228,68 лв. с ДДС ще са от държавния бюджет.

Изпълнителният директор на фирмата-изпълнител „Главболгарстрой Инфраструктурно строителство“ инж. Тодор Гочев заяви, че ремонтните дейности започват през лятото, за да се използва максимално хубавото време през този сезон. „Ще се работи по 7 дни в седмицата с удължено работно време“, каза още той.

„Нашите изследвания показват, че ремонтът няма да доведе до задръстване в района повече, отколкото е в момента“, добави инж. Йордан Вълчев. Затова и е взето решението дейностите да започнат сега, вместо да се изчаква да премине активният туристически сезон, каквито бяха първоначалните планове.

Областният управител на Русе Драгомир Драганов съобщи, че са напът да се сбъднат надеждите му за облекчаване на трафика и в още една посока. Той заяви, че е получил уверение от румънската страна, че до дни Министерският съвет на северната ни съседка трябва да вземе решение за пускане в експлоатация на граничния пункт на фериботния комплекс в Гюргево.

Още от Built.bg:  Как премина първия дебат между Байдън и Тръмп

„В края на юни, началото на юли може да започне да работи фериботната връзка, която да облекчи трафика на камионите, които минават през Дунав мост“, заяви Драганов, като уточни, че тя ще може да превозва до 250 тира в едната посока.

Ремонтът беше определен от кмета на Русе Пенчо Милков като „критично необходим“. „Анализът показва, че бетонните панели са в критично състояние. Моментът е исторически. Трябва да предприемем много важна комуникационна кампания, за да може и през лятото туристите, самите хора да знаят, че ще има забавяне на преминаването на граничния пункт. По отношение на тежкотоварния трафик – ще се задейства механизъмът камионите да бъдат задържани във вътрешността на страната. Ще има и регулярна информация от Областно пътно управление – Русе, каза още Милков.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и началникът на кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството Кирил Габеров, които също присъстваха на пресконференцията, увериха, че държавата ще следи за стриктно спазване на всички срокове и ангажименти, свързани с ремонтните дейности и организацията на движението в района на “Дунав мост“.

Дунав мост е построен преди повече от 70 години. Изграждането му обаче има 100-годишна предистория – идеята за мост над реката, който да свърза по суша България и Румъния се появява още преди Освобождението. Припомняме ви историята на Дунав мост в специалния репортаж на Built.bg, който може да гледате тук.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам