Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Решават съдбата на Паметника на Съветската армия

Столичният общински съвет (СОС), на заседание днес, се очаква да обсъди решение, с което да възложи на кмета на София Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента “Паметник на Съветската армия”, който е държавна собственост, от Княжеската градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София.

В доклада, публикуван на интернет страницата на СОС, е записано, че се изисква от областния управител на София да “предприеме всички необходими фактически и правни действия” по преместването на паметника.

През тази седмица докладът бе приет от Комисията по култура и образование и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС.

Паметник на съветската армия, снимка: БТА

В дневния ред на днешното заседание на Съвета е изборът на нов кмет на район “Красно село”, след като Общинската избирателна комисия – Столична община прекрати предсрочно пълномощията на Росина Станиславова, тъй като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси, а Върховният административен съд потвърди решението на комисията след съдебно обжалване на Станиславова.

На заседанието предстои още СОС да одобри над 620 000 лв. от Специализирания общински приватизационен фонд да бъдат разпределени за реновиране на спортна инфраструктура в столичните райони. От същия фонд СОС предстои да обсъди предоставянето на 160 000 лв. за повишаване на контрола и сигурността в частта от Езерото с лилиите до бул. “П. Яворов” в Борисовата градина.

В дневния ред на заседанието на СОС е обявяването на сесия за набиране на проектни предложения за 2023 г. по Програма „Спорт в района”, Програма „Спорт за деца и ученици” и Програма „Спорт за всички” на Столичната община, на обща стойност 390 хил. лева. По програмите могат да кандидатстват засеобразователни институции, районни администрации, малки населени места, центрове за подкрепа на личностното развитие, спортни клубове и неправителствени организации.

Още от Built.bg:  Офис пазарът в София с лек спад

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам