Бюлетин

Решението на ОПЕК+ да намали добива на петрол засилва опасенията за скок на инфлацията

Refinery Petroleum Gasoline Oil  - cmafla / Pixabay

Опасенията свързани с предлагането на петрол и за увеличаване на инфлацията се засилват, след като страните от петролния алианс ОПЕК+ вчера обявиха най-голямото намаление на производствените си квоти от 2020 г. насам, пише Ройтерс.

Това решение е причина за още по-голямо обтягане на дипломатическите отношения между подкрепяната от Саудитска Арабия “петролна” група от държави и западните страни, които се опасяват, че по-високите енергийни цени ще окажат негативно въздействие върху нестабилната световна икономика и ще подкопаят усилията за ограничаване на приходите на Русия на фона на нейната военна инвазия в Украйна.

Представителите на 13-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните 10 съюзници се споразумяха за съкращаване на добива с “2 милиона” барела на ден през месец ноември, обяви в края на срещата им вчера Амир Хосейн Заманиния, представителят на Иран в картела.

Pump Jack Oilfield Oil Fuel  - drpepperscott230 / Pixabay

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман заяви, цитиран от Ройтерс, че “реалното намаление на петролните доставки ще възлезе на между 1 милион и 1,1 милиона барела дневно, в отговор на повишаването на лихвените проценти в глобален мащаб и но отслабването на  световна икономика”.

Това вероятно ще доведе до повишаване на спот цените, особено на тези на петрола, добиван в страните от Близкия изток, който осигурява около две трети от потреблението в Азия, отбелязват представители на петролния бизнес.

Нарастването на цените на черното злато увеличава опасенията от нов скок на инфлацията, докато правителствата на редица страни се опитват да подкрепят своите граждани и да се справят с поскъпването на живота, както и на фона на очакванията, че европейските държави ще увеличат потреблението на петрол през зимата, за да компенсират ограничените доставки на руски прероден газ, пише Ройтерс.

Още от Built.bg:  13 млн. лева ще струва ремонтът на фериботния комплекс край Варна

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам