Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Реставрацията на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген

Снимки: AP

Експерт, работил по възстановяването на парижката катедрала „Нотр Дам“ смята, че реставрацията на старата фондова борса в Копенхаген, която частично изгоря по-рано този месец, трябва да се извърши стъпка по стъпка, предаде Ройтерс.

Преди две седмици огромни пламъци обхванаха кулата на старата борса, като причиниха срутване на големи части от покрива и на стените ѝ. Сцената напомняше на пожара, който се разрази в парижката катедрала „Нотр Дам“ през 2019 г.

Снимка: AP

„Важно е да не се бърза. Има хиляди проблеми, които трябва да се решат, и изкушението да се действа бързо е много голямо“, каза Антоан-Мари Прео, служител на френското министерство на културата. Той е един от първите хора, влезли в „Нотр Дам“ след пожара и оттогава участва във възстановяването й.

 Снимка: AP

„Желанието да се реставрира е отговор на емоциите, породени от пожара. Но възможно ли е да се възстанови? Може ли конструкцията отново да поддържа шпила? На каква цена и при какъв подход? Експертите ще помогнат да бъдат намерени отговорите на тези въпроси“, каза той пред Ройтерс.

Снимка: AP

Кметът на Копенхаген Софи Хесторп Андерсен ще посети Париж този уикенд, за да проучи как е била възстановена катедралата „Нотр Дам“.

Тя каза пред Ройтерс, че се надява да научи от френските експерти как да се предпазят други исторически сгради от щети, причинени от пожар.

 Снимка: AP

Реставрацията на френската катедрала е пред завършване и повторното ѝ откриване е насрочено за декември. Прео каза, че датските власти ще трябва да обезопасят обекта си и да позволят на следователите да установят причината за пожара, която е до момента е неизвестна. И двата пожара обаче възникнаха по време на ремонтни дейности.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика
Снимка: AP

За реставрацията на „Нотр Дам“ Франция събра 850 милиона евро под формата на дарения от широката общественост, най-богатите френски бизнесмени и публично финансиране.

„Не се знае колко ще струва възстановяването на сградата на фондовата борса. Надяваме се, че ще има някакво частно финансиране“, каза Прео.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам