Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Реставрацията на видинската Синагога приключва през септември

Снимки: БТА

Очаква се ремонтът на Синагогата във Видин  да завърши до края на септември, каза за БТА заместник-кметът по бюджет и финанси в община Видин Цветомира Илиева. Това е третото удължаване на крайния срок за завършване на реставрационните дейности на над 125 годишната сграда на еврейския храм. Според договора с изпълнителя още през ноември 2022 г. обектът трябваше да е готов. 

Поредното удължаване на срока стана възможно след решение на Общинският съвет във Видин. Той одобри както удължаване срока за ремонт, така и  срока за  погасяване на взет кредит за ремонтните дейности на Синагогата в града.

Снимка: БТА/Архив

Така ремонтът се удължи до края на септември тази година, а крайния срок за погасяване на заема е до 25 март 2024 година, добави Цветомира Илиева. Тя  уточни, че става въпрос за така наречения „мостови“ кредит, който е за реализацията на проекта за Синагогата.  Единствената промяна, която се прави, е удължаване срока за погасяването му и общината не поема  нов дълг.

До момента от изтегления кредит от 5,31 млн. лв. са усвоени около 2, 9 млн. лв. Усвояването се извършва поетапно, след представянето на разходооправдателни документи и от Фонд „ФЛАГ“ осъществяват контролира, каза още Илиева.

Кметът на Видин Цветан Ценков, обясни, че поради сложността на проекта, заедно с  фирмата изпълнител, са решили и предложили удължаването на крайния срок. Уточни, че напълно готова е помощната сграда към Синагогата, която ще служи за туристически информационен център.

В момента се работи по вътрешното художествено оформление на сградата, оформят се различните декоративни елементи, за да  се превърне Синагогата в края  на ремонта в туристически обект „Културен център Жул Паскин“.

Още от Built.bg:  Предстои реставрация на Доходното здание в Русе

За да може да се работи и реконструира полуразрушеният еврейски храм, трябваше сградата да бъде укрепена цялостно, коментира за БТА  ръководителят на проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда, арх. Ангел Недялков.

Тухлите, с които е изградена сградата на Синагогата, са на повече от 125 години, което допълнително затрудни ремонтните дейности, каза още архитектът и уточни, че строителните работи по почистване на тухлената зидария и извършване на консервационните и цялостно реставрационните дейности на храма се извършват вече близо две години от старта им.

Реставрацията на видинската Синагога (обявена за паметник от национално значение през 1967 г.)  и превръщането й в Културен център се реализира по проект, финансиран безвъзмездно по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.,  и чрез финансов инструмент – договор за инвестиционен кредит с „Регионален фонд за градско развитие“ АД и Банка ДСК.

Осигуреното финансиране е близо 10 млн. лв., като първоначалният краен срок за изпълнение на дейностите бе месец ноември 2022 година.
Реализацията на проекта стана възможна, след като организацията на евреите в България „Шалом“ прехвърли собствеността на молитвения храм на Община Видин, за да може общината да кандидатства с проект за финансиране с европейски средства, допълни ръководителят на проекта.

Официалната церемония „Първа копка“ за стартиране на проекта „Реставрация и адаптация на Синагога-Видин в туристически обект „Културен център Жул Паскин“ се състоя на 28 май 2021 г. Изпълнител на ремонтните и реставрационните дейности е фирмата  ДЗЗД “Паскен-2020”- Велико Търново.

Сградата на втората по големина Синагога в страната е построена през 1894 г. Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули. Вътрешният интериор е впечатлявал с колорит и употребата на древноеврейски символи.

Още от Built.bg:  Столичната община съобщи, че предстои реконструкция на хотел "Париж" в София

Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум, оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на сградата са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г. поради масовото изселване на еврейските семейства от града. До 60-те години на миналия век е използван за различни нужди, след което е оставен на произвола на съдбата.

Към края на миналия век се прави опит за реставрация, премахва се покривът на храма, укрепват се основите и обектът се замразява. През лятото на 2021 стартира днешната реставрация.

В миналото Синагогата е наричана “Белия лебед” заради своята красива фасада, която се е виждала от река Дунав, припомня арх. Недялков. Проектът има за цел да бъде реставрирана и социализирана сградата на Синагогата и прилежащия поземлен имот, като ги превърне в туристическа атракция, обединяваща функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парк, каза още ръководителят на проекта.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам