Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Реставрираните покои на любовницата на крал Луи XV Мадам дю Бари бяха отворени за посетители

Снимка: Официален сайт на Версайския дворец/2015 © Thomas Garnier

Реставрираните покои на Мадам дю Бари, последната официална любовница на френския крал Луи XV, бяха отворени за посетители за първи път във Версай, предаде ЮПИ. 

Версайският дворец отбелязва 300-годишнината от коронацията на Луи XV с изложба на над 400 творби, която ще продължи до 19 февруари.

“За тази изложба апартаментът на Мадам дьо Помпадур, както и този на Мадам дю Бари, прясно реставриран след 18-месечна работа, ще бъдат отворени за посетители за обиколки с екскурзовод, предлагайки уникално изживяване в сърцето на частния Версай на Луи XV”, се посочва в направеното изявление.

Мадам дю Бари, родена като Жана Бекю през 1743 г. във Вокульор, е последната любовница на крал Луи XV. Тя е  хвърлена в затвора по време на Големия терор и по-късно гилотинирана по време на Френската революция през 1793 г. За живота й разказва предстояща продукция на стрийминг платформата Нетфликс с Джони Деп в ролята на крал Луи XV.

Графинята се мести във Версай през 1768 г. след смъртта на Мадам дьо Помпадур, главната метреса на крал Луи XV, която е известна като титан в историята на изкуството заради успеха си като покровителка на стила рококо.

Мадам дю Бари, която също е голяма любителка на изкуствата, покровителства различни художници и занаятчии и допринася за въвеждането на неокласическия стил във Версай, където живее от 1768 до 1774 г. Тя е прогонена от двореца от крал Луи XVI след смъртта на дядо му Луи XV.

“Както всички кралски метреси, Мадам дю Бари живее в удобство. След като се мести на втория етаж в покоите на краля, тя започва да се наслаждава на привилегиите на положението си, получавайки бижута и имоти от монарха, включително имението Лувсиен, където отсяда редовно”, разказват от Версайския дворец.

Очарована от занаятчийството и живописта, тя поръчва многобройни произведения на майстори като дърводелеца Дьоланоа и художниците Фрагонар и Виан. Мадам дю Бари е лична приятелка на Волтер, когото посещава редовно до смъртта му през 1778 г.

Реставраторите от ателиета “Гоар” са посветили 18 месеца на възстановяването на покоите й на стойност 4,9 милиона долара, според “Арт нюзпейпър”.

От “Гоар” започват реставрацията, като премахват слоевете боя, за да разкрият оригиналните цветове под тях, след което подготвят  подходящи бои, изработени според спецификациите от 18-и век.

Реставраторите заменят липсващите декоративни златни листа в покоите и ги обзавеждат със старинни мебели от складовете на двореца.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам