Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Реставрират седем емблематични сгради в центъра на София

Седем емблематични сгради в центъра на София ще бъдат реставрирани по програма “Културно наследство”, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Програмата е приета от СОС през 2019 г. по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и нейната основна цел е подкрепа на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община. Друга цел е насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им.

На заседанието на СОС на 24 февруари предстои да бъде гласувано предложението на Здравко Здравков – главния архитект на София, което предвижда финансиране за цялостно обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж и разходи по авторски надзор на проектантите по време на строителството.

Експертният и програмният съвет на Програма “Културно наследство” след класиране са одобрили седем и две резервни сгради от общо 21 подадени заявления за възстановяване на стари емблематични здания в районите “Оборище”, “Средец” и “Възраждане”. Одобрените сгради се намират на бул. “Ст. Стамболов” 52; ул. “Леге” 3; бул. “Кн. Мария Луиза” 65; ул. “Ген. Паренсов” 4; ул. “Ив. Вазов” 6; бул. “Хр. Ботев” 101; ул. “Княз Борис I” 143.

За нас е важно да съхраним красивия исторически облик на София и правим възможното в тази ситуация, но въпросът с опазването на културно-историческото ни наследство трябва да се реши на национално ниво“, заявява по темата председателят на СОС Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

Още от Built.bg:  Стрелбата по Доналд Тръмб

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам