Бюлетин

Реставрират седем емблематични сгради в центъра на София

Седем емблематични сгради в центъра на София ще бъдат реставрирани по програма “Културно наследство”, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Програмата е приета от СОС през 2019 г. по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и нейната основна цел е подкрепа на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община. Друга цел е насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им.

На заседанието на СОС на 24 февруари предстои да бъде гласувано предложението на Здравко Здравков – главния архитект на София, което предвижда финансиране за цялостно обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж и разходи по авторски надзор на проектантите по време на строителството.

Експертният и програмният съвет на Програма “Културно наследство” след класиране са одобрили седем и две резервни сгради от общо 21 подадени заявления за възстановяване на стари емблематични здания в районите “Оборище”, “Средец” и “Възраждане”. Одобрените сгради се намират на бул. “Ст. Стамболов” 52; ул. “Леге” 3; бул. “Кн. Мария Луиза” 65; ул. “Ген. Паренсов” 4; ул. “Ив. Вазов” 6; бул. “Хр. Ботев” 101; ул. “Княз Борис I” 143.

За нас е важно да съхраним красивия исторически облик на София и правим възможното в тази ситуация, но въпросът с опазването на културно-историческото ни наследство трябва да се реши на национално ниво“, заявява по темата председателят на СОС Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС.

Още от Built.bg:  Ремонтът на парк "Тинтява" в район "Изгрев" в столицата започна
close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам