Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Реставрираха Гърбавият мост в Харманли

Един от символите на Харманли – Гърбавият или наричан още Сводестият мост, върна своя някогашен блясък и автентичност след ремонтни, благоустройствени и консервационни работи. Те се извършиха по проект, финансиран от Европейския съюз по програмата ИНТЕРРЕГ България – Турция, разказа за БТА началникът отдел “Проекти, програми и обществени поръчки” в местната администрация Румяна Братанова.

Старината на над 500 години бе започнала да се руши и съществуваше опасността тя да загуби своя облик и да бъде компрометирана. Поради липса на средства в общинския бюджет потърсихме външни източници на финансиране и така през 2019 година спечелихме проект по трансграничната програма и в партньорство с турския град Одрин. Той бе на стойност 492 140 евро, от които 376 732 за нашата община, уточни Братанова.

Според историческите сведения, съоръжението над река Улу дере е построено 1585 г., за да улесни пътуващите търговци, които отсядат в местния кервансарай, разположен на съществуващия още от времето на Римската империя път „Виа диагоналис“. Инициативата е на тогавашния управител на областта Сиавуш паша. Мостът, покрай който възниква и селището, днес Харманли, е в характерен арабски стил – бял от черупчест варовик и остър пясъчник, сводест, павиран. На мраморна плоча на старотурски и в български превод са изписани стиховете от поета Саибаи: “Светът е един мост, по който минава пътят на царя и бедняка”. Сводът на моста образува своеобразна гърбавина, откъдето идва и името му. Дължината му достига 109 метра, ширината – шест метра, а сводовете са пет.

Гърбавият мост в Харманли, снимка: БТА

Проектът, озаглавен “Възраждане на старите исторически и културни коридори”, се осъществява, като се предприема цялостна реставрация, конструктивно укрепване, консервация и експониране на моста. Възстановена е пешеходната зона чрез пренаправата на каменната настилка. Мраморната плоча с надписа също е демонтирана, реконструирана и върната на мястото й.

Още от Built.bg:  Виолета Коритарова: До края на годината започва строителството на още 4 участъка от АМ „Хемус“

В рамките на строителните дейности са почистени устоите и сводовете на моста. Спрени са разрушителните процеси и ерозията. Фрактурите и пукнатините са запълнени, камъкът е укрепен. Извършена е хидроизолация, премахната е прорасналата растителност. Допълнителна са реновирани парапетите. Монтирано е осветление и са благоустроени двата подхода към моста.

Така се постигна едно съживяване на културно-историческия обект с голяма ценност, което доведе и до изпълнение на генералната цел – увеличаване на туристическата привлекателност, опазване и популяризиране на историческото наследство, обобщи Братанова. Изработени са и рекламни материали на три езика – български, турски и английски, като в брошурата са включени и други по-значими обекти в трансграничния регион.

Един от знаците, че проектът е бил успешен, е и обстоятелството, че от откриването на обновения мост през 2021 година на него вече редовно се правят атрактивни възстановки на Априлското въстание, подчертават още от екипа на проекта.

Мостът освен това се вписва и образува своеобразен комплекс с близки културно-исторически забележителности – останките от кервансарая, сградата на Историческия музей и парка “Димана Данева”, отбеляза още Братанова.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам