Бюлетин

Рим, Мадрид, Лисабон и Атина настояват за спешни европейски мерки срещу поскъпването на енергията

Снимка: БТА/AP

Ръководителите на Италия, Испания, Гърция и Португалия настояха днес в Рим за спешни мерки на Европейския съюз срещу увеличението на цените на енергията, от което страдат гражданите и предприятията, предаде Франс прес.

“Днешната среща послужи да определим общ подход преди Европейския съвет идната седмица. Искаме да накараме Европейската комисия и другите страни членки да приемат важни мерки за защита на всички държави в област, решаваща за нашето бъдеще”, заяви италианският премиер Марио Драги след среща със своите колеги от Южна Европа.

По думите му, съвместно складиране на газ би позволило страните да се предпазват взаимно. Съвместно закупуване би позволило на общността да има по-силно влияние в преговорите с доставчиците, допълни той.

Това усещане за спешност на фона на скока в цените на горивата и електричеството, който води до повсеместна инфлация, се споделя и от останалите държавни ръководители, отбелязва АФП.

Испанският премиер Педро Санчес подчерта, че не може да се чака и ден повече след Европейския съвет на 25 март. Той допълни, че всяка страна поема своята роля в борбата с ефектите от кризата, но единствено обединени те могат да постигнат нещо и това трябва да стане спешно заради кризата.

Португалският му колега Антониу Коща припомни, че енергията има стратегически измерения. Според него най-важното е да се контролират цените на газа.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който участваше онлайн в срещата, тъй като е с положителен тест за ковид, изрази убеждението, че нита една страна не може сама да се изправи напълно ефикасно срещу такава криза.

Всяка страна от ЕС прилага собствен арсенал от мерки срещу инфлацията, основаващ се на намаляване на такси върху енергията, понижаване на цените и целенасочени помощи. В  същото време от кризата са засегнати всички европейски икономики, изтъква АФП.

Още от Built.bg:  Експерти предвиждат забавяне на нарастването на цените на недвижимите имоти в България

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам