Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Ризолв енерджи” планира да изгради край Силистра най-голямата слънчева централа в България

photovoltaic solar system energy 2814504

Базираната в Чехия енергийна компания, експлоатираща възобновяеми източници, “Ризолв енерджи” (Rezolv Energy) придоби правата за изграждането и оперирането на най-големия соларен парк в България, с капацитет от 229 мегавата. Той ще носи името “Свети Георги” и ще се намира на територията на община Силистра, като строителните дейности трябва да започнат преди края на годината и да приключат в началото на 2025 г., посочиха от компанията в съобщение до медиите.

Соларната електроцентрала “Свети Георги” ще бъде изградена на територията на летище до гр. Силистра, което не е в експлоатация, на площ от 165 хектара. Проектът включва инсталирането на почти 400 000 фотоволтаични панела, които ще имат средна производствена мощност от 313 гигаватчаса на година, което се равнява на около 13 процента от капацитета на всички слънчеви паркове в България.

Когато бъде построена, централата ще бъде свързана с магистрален електропровод с напрежение 110  киловолта, благодарение на две независими връзки с обща дължина от 6 км. Произведеното електричество ще бъде продавано на търговски и индустриални консуматори по дългосрочни договори.

Снимка: “Ризолв Енерджи”

Проектът ще създаде множество нови работни места във фазата на строителството, еквивалентни на 500 души на пълна заетост при довършителните работи, които могат да бъдат изпълнявани от мъже и жени, на полудневна или пълна заетост, както и високоспециализирани позиции за квалифицирани инженери.

В дългосрочен план централата ще има нужда от поддръжка от средно и висококвалифицирани техници през целия период на 30-годишната й експлоатация.

Централата “Свети Георги” ще бъде проектирана и изградена според най-високите стандарти за устойчиво и екосъобразно управление (ESG).

“Ризолв енерджи” бе основана през миналата година от “Актис” (Actis), световен лидер в инвестициите в устойчива инфраструктура. “Ризолв енерджи” вече подготвя изграждането на мощности за възобновяема енергия с капацитет от 2 гигавата в Румъния. Това включва 1044 мегавата от проекта “Дама Солар” (Dama Solar), който ще се превърне в най-голямата фотоволтаична мощност в Европа, когато бъде завършен.

Още от Built.bg:  Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам