Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

Автор: Built.bg

Изкуственият интелект вече променя всички сектори. В строителството и архитектурата обаче навлиза по-бавно, а потенциалът за приложението му там е наистина огромен. У нас по темата все още не се говори активно. Затова потърсихме специалисти, които разбират от материята и виждат какви реални промени в бранша ще се случат.

CloudOffice е българска технологична компания, която се занимчва с прилагане на облачни решения и внедряване на облачни технологии, част от 6iX Capital. През последната година компанията се разрасна с обособен AI/ML екип, който ежедневно съдейства на клиенти от различни индустрии, от производството до финансовите услуги, при намиране и прилагане на новите технологии на правилното място. Ето как те виждат бъдещето на строителния сектор.

Темата за изкуствения интелект е особена актуална в момента и всеки бранш я пречупва през своя опит и възможности. Когато говорим за архитектурата и строителството – доколко е приложимо и смислено използването му там?

Няма сфера, индустрия и бранш, които не са вече засегнати от възможностите, които изкуственият интелект предлага. Някои от решенията като чатботове и виртуални асистенти за по-вълнуващо потребителско преживяване, както и помощници при създаване на маркетинг кампании, съдържание и визуални елементи са хоризонтални – всеки може да намери приложение за тях, включително архитектите и инженерите. Всеки би видял непосредствените ползи от продукт като Duet AI, който помага в работата от писането на мейли, през създаването на презентации, записки от срещи, до работата с информация от таблици.

В архитектурата, например, AI помага вече за автоматизиране на създаването на етажни планове и персонализиране на дизайна, докато в строителството, технологията подпомага управлението на проектите, оптимизация на ресурсите и ускоряване на процесите в реално време. Тази интеграция води до по-голяма ефективност, намаляване на грешките и подобряване на качеството на проектите.

Конкретно за архитектурата – какви могат да бъдат приложенията?

Приложенията на AI са ограничени единствено от въображението и идеите на потребителя. В архитектурата освен използването на вече готови софтуерни решения внедрени на организационно ниво, изградени на базата на ИИ, компаниите могат да се възползват и от програми, които помагат при индивидуалната работа като специализирани чатботове, които помагат при работата с Autocad.
С AI, можем да генерираме визуализации на интериори и екстериори от текстови описания, което дава възможност за бърза визуална презентация на идеи. Освен това, AI инструментите могат да предложат оптимизирани разпределения и планиране на интериора, съобразявайки се с енергийната ефективност и екологични стандарти, което значително ускорява процеса по започване на проекта.

А в строителството?

Още от Built.bg:  "Зелен цимент": Как производството му да бъде по - безвредно за климата

В строителството също съществуват решения, които могат да се внедрят в процесите с няколко клика, както и такива, които биха отнели повече време и ресурси, но промяната би била осезаема. От първия вид са имплементирането на вътрешни “AI-powered” информационни системи и системи за “умен” анализ на съществуващите данни, което улеснява в реално време обработката на данни от строителни проекти, помага за бързото извличане на необходимата информация. AI инструментите оптимизират управлението на материали и ресурси, и предлагат напреднали методи за визуализация на строителни обекти чрез създаването на дигитални двойници и интеграция на проектни данни. Тези технологии допринасят за по-точно планиране, управление на риска и автоматизиран контрол на качеството.

Устойчивото развитие се превърна във важно условие за успех пред строителите днес – как изкуственият интелект може да помогне на работещите в сектора, за да проектират и строят по-устойчиви сгради?

Изкуственият интелект играе ключова роля в устойчивото развитие на строителния сектор. Той помага в анализа на енергийната ефективност и структурния анализ на сградите. Акумулираните през последните десетилетия данни и възможността им за използване от инструменти като Google Earth Engine помага в планирането, оценката на материали и разходи, и мониторинга на околната среда, дори и без необходимостта компаниите да се ангажират в трудоемката задача да събират данните. AI помага за минути да се направи оценка на енергийната ефективност на сграда, а също така и за секунди да планираме и оценим инсталацията на соларни панели, например.

AI също така подпомага в изпълнението на регулаторни изисквания и интеграцията с IoT устройства, което води до по-ефективно управление на ресурсите и процесите. Освен това, изкуственият интелект предоставя възможности за прогнозиране и поддръжка, което е важно за поддържане на дългосрочната устойчивост на сградите. Така наречената “превантивна поддръжка на сградата” вече е въпрос на инсталиране на няколко AI-powered устройства, а удължава жизнения път на сградите и съоръженията неимоверно. 

Какви други приложения може да намери AI в контекста на строителството и архитектурата?

Още от Built.bg:  Франс прес: "България и Румъния с единия крак в Шенген"

Можем да бъдем по-смели в прогнозите си за бъдещото влияние на AI в сферата, тъй като доста проекти в момента са в разработка, но се очаква иновациите да бъдат все по достъпни, като навлезе масово производство и употреба. AI има потенциала да доведе до по-общи подобрения в ефективността и производителността в архитектурата и строителството. Например Virtual Reality (Виртуална Реалност) и Augmented Reality (Увеличената реалност) могат да се използват за създаване на реалистични модели на сгради и конструкции, които могат да бъдат използвани от архитекти, инженери и строители за тестване на дизайни, обучение на работници и подобряване на комуникацията.

Роботите също могат да се използват за автоматизиране на редица задачи в строителството, като например изливане на бетон, монтаж на конструкции и боядисване. Това може да доведе до по-ефективно и безопасно строителство. 3D печатът може да се използва за производството на индивидуализирани части и компоненти за сгради, което може да доведе до по-устойчиво и икономично строителство. Тези приложения все още са в начален стадий на развитие, но имат потенциала да революционизират архитектурата и строителството в бъдеще.

Темата във всеки бранш е обвързана със загубата на работни места – може ли да доведе ли до това изкуственият интелект в коментирания сектор?

Тази тема е доста всеобхватна и дискутирана и няма точен отговор. Според направено проучване на McKinsey Global Institute, Изкуственият интелект може да доведе до загуба на до 800 милиона работни места в световен мащаб до 2030 г. Въпреки това, проучването също така установява, че изкуственият интелект може да създаде до 900 милиона нови работни места през същия период. Това е така, защото AI ще автоматизира някои задачи, но също така ще създаде нови, които изискват умения за дизайн, инженерство, анализ и управление.

Интересно направление е как образователните институции ще се адаптират към тази промяна – университетските програми непременно следва да бъдат преосмислени, тъй като първите, които успешно прилагат достъпния AI в ежедневието си са именно студентите – от писане на курсови работи и решаване на задачи, до създаване на учебни проекти и др.  

Ние вярваме, че, за да се намалят негативните последици от AI върху заетостта в сектора, е важно да се вземат мерки за обучение и преквалификация и на служителите. С внимателно планиране и действия, навлизането на AI в този бранш може да бъде положителен фактор за заетостта.

А можем ли да кажем, че навлизането на AI ще подобри и оптимизира работата в архитектурата и строителството и как?

Още от Built.bg:  Устойчиво строителство: Може ли дървото да замени бетона?

Според нас – да, навлизането на изкуствения интелект в архитектурата и строителството ще доведе до значителни подобрения и оптимизации в работата в тези области. Изкуственият интелект може да се използва за автоматизиране на редица задачи, които в момента се извършват от хора, като например проверка на чертежите или събиране на данни от строителните обекти. Това може да освободи хората да се съсредоточат върху по-креативни и стратегическите задачи. В днешният динамичен бизнес свят и постоянно променящи се нужди на клиентите и организациите е препоръчително всяка организация да разгледа как може да автоматизира процеси като внедри AI или елементи от него.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам