Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен

Снимка: БТА

Откриха нов роботизиран телескоп на Института по астрономия – БАН на територията на Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

На събитието присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия, областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, представители на научната общност, общественици и гости, съобщи БТА.

За нас е гордост, че имаме най-сложната и най-богатата като научно оборудване обсерватория в Югоизточна Европа. Горд съм, че българската астрономия и астрофизика са не само на световно ниво, имат своите световни учени, които работят в най-добрите университети в света, каза в словото си премиерът акад. Николай Денков.

Снимка: БТА 

Не се случва често да открием такава национална инвестиция в научен инструмент, който да ни дава нови възможности да опознаем какво се случва в света, в природата около нас, допълни премиерът.

Според него астрономията не е наука за звездите, които са там далече, а астрономията и астрофизиката са науките, които буквално определят цялата среда, в която живеем.

Не е случайно, според акад. Денков, че първите религиозни храмове са били свързани с астрономическите явления. Тази обсерватория е символ на връзката между духовното и научното, каза министър-председателят. Той припомни, че именно в обсерватории като тази са наблюдавани първите комети, за които сега учените спорят дали от тях е дошъл животът на земята.

Снимка: БТА

Нашето поколение астрономи ще остане в историята на науката в България с този нов телескоп, заяви проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия. Според него данните, които ще бъдат събирани с този телескоп, ще бъдат от полза за световната астрономия, давайки възможност на българските астрономи да участват в международни колаборации, да изследват най-интересните обекти във Вселената.

Още от Built.bg:  Избраха Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание

Откритият днес роботизиран телескоп бе определен от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, като великолепна придобивка за обсерваторията  и за цялата астрономическа колегия.

Телескопът „AZ 1500“ е изработен от австрийската фирма ASA Astrosysteme GmbH. Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклонения и необходимост от допълнителни корекции, уточняват астрономи от обсерваторията.

Телескопът е доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам