Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ройтерс: ЕС губи до седмици половината от капацитета си за производство на соларни панели

photovoltaic solar system energy 2814504

Европейската индустрия за производство на слънчеви панели призова Европейския съюз да се намеси със спешни мерки, за да избегне затварянето на местни фирми под ценовия натиск от китайския внос, предаде Ройтерс, позовавайки се на писмо видяно от агенцията.

Множество европейски производители на слънчеви панели обявиха планове за затваряне на фабрики през последните месеци, като се позоваха на свръхпредлагане от страна на азиатските производители, което тласка цените надолу.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, индустриалната група Европейски съвет за производство на соларни панели (European Solar Manufacturing Council, ESMC) предупреди, че без бързи мерки ЕС рискува да загуби повече от половината от своя оперативен капацитет за производство на слънчеви фотоволтаични модули в рамките на седмици.

“През следващите 4-8 седмици големите производители на фотоволтаични модули в ЕС и техните европейски доставчици са готови да затворят производствените линии, освен ако незабавно не бъдат приложени съществени спешни мерки”, се казва в писмото с днешна дата.

ESMC поиска от ЕС да започне спешни мерки, включително схема за изкупуване на излишните запаси от слънчеви модули в ЕС, за да се облекчи свръхпредлагането, и да промени правилата за държавна помощ, за да увеличи правителствената подкрепа за местните производители на слънчева енергия.

Ако тези мерки не могат да бъдат предприети бързо, ЕС трябва да обмисли и “защитни” мерки, които биха могли да включват тарифи и квоти за противодействие на скока на вноса, се казва в писмото.

През миналата година в Европа са били инсталирани рекордните 56 GW нови мощности от соларни панели, отбелязва Ройтерс.

Докато този бърз растеж е от решаващо значение за постигане на климатичните цели, той също така силно зависи от вносни компоненти от Китай – което кара някои други индустриални групи да се противопоставят на митата, които биха могли да нарушат доставките от Китай и потенциално да забавят разпространението на зелената енергия.

Още от Built.bg:  "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" е единствената компания останала в краткия списък за изграждане на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам