Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Росен Христов: До 10 дни приключваме преговорите с Турция за доставки на газ

Преди края на годината, до десетина дни, очаквам да приключат преговорите с Турция за доставка на газ. Това заяви в сутрешния блок на NOVA служебният министър на енергетиката Росен Христов. По думите му до 30 процента от газа, който България получава, може да преминава през Турция. Става въпрос за връзка между българската газопреносна мрежа и турската, поясни министърът. Той очаква договорът за ползване на турската газопреносна мрежа да е поне 13-годишен.

Има възможност да ползваме турските терминали за втечнен газ, говорим за количества около един млрд. куб. метра годишно, съобщи министър Христов. По думите му това е уникална възможност за страната ни, а пробивът е направен при посещението на президента Румен Радев и българска делегация в Турция преди десетина дни. Тогава държавният глава разговаря за енергийни проекти с турския си колега Реджеп Ердоган.

Турция

Следващата стъпка е да договорим и доставка на втечнен газ с кораби. Турците ни предлагат да се включим в преговорите с техните доставчици, каза още Росен Христов. Той уточни, че става дума за доставчици от САЩ и Норвегия.

Когато договорите с Турция влязат в сила, 30% от газа, който България внася, ще е през турска територия. Други 30 процента купуваме от Гърция, а останалите – от Азербайджан, уточни министърът на енергетиката. Това е диверсификация, която ще направи доставките на газ по-сигурни, категоричен е Росен Христов. От думите му стана известно, че годишното потребление на газ в България е около 3,5 млрд. куб. метра.

Росен Христов коментира и тавана на цените на газа, който бе договорен на европейско ниво вчера. Министрите на енергетиката на страните от ЕС договориха пределен лимит за цените на газа на едро – 180 евро за мегаватчас. С приемането на тавана се надявам цените на борсите да започнат да спадат.

Още от Built.bg:  Как завърши Западноевропейската обиколка на Зеленски

На 31 декември ще знаем на каква цена ще купуваме газ през януари. Надявам се да е под 200 лева за мегаватчас, заяви министър Христов. Със сигурност ще има увеличение с около 30 процента, прогнозира той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам