Бюлетин

Росен Христов: „Газпром“ става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме

Никога не съм казвал, че „Газпром“ не е в листата с компаниите, с които искаме да преговаряме. Напротив, винаги съм твърдял, че те са една от опциите. Това заяви на брифинг в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Росен Христов, след заседание на Кризисния щаб в енергетиката.

„Нещата с тях ще бъдат подновени при необходимост. След като миналата седмица успяхме да осигурим доставката само на един танкер, а днес бизнесът беше абсолютно категоричен, че ценовите нива са неприемливи, „Газпром експорт“ става абсолютно валидна опция, с която започваме да преговаряме. Аз никога не съм ги изхвърлял от списъка. По всички възможни варианти ние сме подготвили стратегия, така че, когато се наложи, да започнем веднага преговори“, коментира министър Христов.

Министърът обяви, че е поканил гръцкия министър на енергетиката да посети България, за да се запознае с напредъка по пускането в експлоатация на българската част от междусистемната газова връзка, свързваща двете страни.

Росен Христов посочи също, че вече има индикации за възможност Азербайджан да увеличи количествата на доставките на газ за страната ни с до 50%, но трябва да се преговаря за нови цени, за нивата на които все още няма гаранция.

Снимка: БТА

„Тези преговори ще бъдат изключително важни и надявам се през следващите седмици да постигнем успех в това направление. Има индикации от турски компании, че проявяват интерес за доставки на тръбен газ в България. Очаквам тази седмица потвърждение и веднага започваме преговори с тези компании“, посочи Христов.

Служебният министър на енергетиката потвърди, че само един от танкерите с втечнен газ ще бъде доставен на страната ни, като той ще бъде разтоварен в Турция, за което вече има и осигурен слот.

Още от Built.bg:  Блумбърг: Страните от ЕС ще участват през април в търг за общо закупуване на природен газ

„Газ, на каквото и да е цена, има в изобилие. Ежедневно получаваме заявки от всевъзможни компании, които са готови да ни доставят газ, но цената е такава, че предприятията биха затворили, а битовите потребители биха спрели да консумират. Фокусът е върху системни доставки на оптимална цена“, посочи още министър Росен Христов.

Той обяви, че новосъздадена работна група от експерти ще търси решение за „Топлофикация София“, за да намери вариант за инвестиции и модернизация на оборудването на дружеството.

На заседанието на щаба присъстваха още браншови, синдикални и работодателски организации, които предоставиха своите становища по темата.

Председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев обяви, че 250 лв. на мегаватчас ще бъде пределна цена на газа, над която трябва да бъдат търсени възможности за компенсиране на бизнеса.

Нямаме алтернатива на договора с „Газпром експорт“ в ценово отношение, смята той.

Ваня Григорова, снимка: БТА

Ваня Григорова от Конфедерацията на труда „Подкрепа“ припомни, че България е с най-високите нива на енергийна бедност в целия Европейски съюз. Настояваме да се гарантира доставка на възможно най-евтиния газ, призова тя. Според Ваня Григорова България трябва да настоява пред Европейската комисия да има право да ограничи износа си на ток.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам