Бюлетин

Росен Христов: Има увереност, че от 1 октомври ще потече газ по интерконектора с Гърция

За момента има увереност, че интерконекторът Гърция-България ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори проектът да е готов по-рано, газ не може да се пусне преди тази дата поради договорености, които са направени от предишното правителство. Това каза пред журналисти служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския участък на междусистемната газова връзка. Обиколката му започна от газоизмервателна станция Стара Загора и завърши на Диспечерския център, разположен до село Стамболийски.

Едно от по-важните неща, които трябва да бъдат завършени, е Системата за управление (т.нар. SCADA -“СКАДА”). Това е електронното управление на газопровода. Всички кранове, всички системи се управляват компютърно и това е системата, които ги управлява, уточни министър Христов. Тя в момента е в тестови режим и е договорено, че на 14 септември експертна компания, която е наета от Министерството на енергетиката, ще дойде да извърши пълен контрол върху системата, за да се потвърди състоянието й.

Снимка: БТА

Вторият елемент са системите, които са свързани пак със “СКАДА” – пренасянето на данни. Това става с оптичен кабел. В проекта е предвиден втори оптичен кабел, за да се осигури 99,9 процента готовност на системата, добави служебният министър.

Третият важен и критичен елемент е всичките компоненти, които са свързани с безопасността. Включено е в графика отстраняването на всички забележки, така че това също би трябвало да бъде готово навреме, коментира още Росен Христов.

Четвъртият критичен елемент, по който служебният министър на енергетиката е повдигнал въпрос, е преглеждането и внасянето за одобрение на всичката документация – официалното получаване на актовете 15 и 16 и всички необходими лицензии. Това ще стане в по-крайната фаза на проекта. По този процес Министерството на регионалното развитие и благоустройството е водещата институция. От ведомството са се съгласили експертите им да разгледат документацията, преди да бъде официално подадена и да връщат коментари и съвети. Тоест, когато дойде моментът на официалното подаване на документите, повечето да са вече прегледани и да няма коментари и връщания на документи, за да се не губи административно време. Според сегашния график се очаква в средата на септември да бъдат получени Акт 15 и 16. “Това не е комфортен период, защото най-малкото отклонение от този график може да доведе до това проектът да бъде забавен след 1 октомври, което е недопустимо и би нанесло значителни финансови щети на страната”, заяви Росен Христов.

Още от Built.bg:  Любопитни факти около ремонта на Централните хали в София
Снимка: БТА

Реалистично е търговската експлоатация на интерконектора да започне на 1 октомври, но е на критичния път, изтъкна служебният министър на енергетиката. По думите му, ако проектът бъде забавен дори с няколко дни и влезе в експлоатация малко след 1 октомври, азерски газ ще потече от 1 ноември. “Ако трябва ще се работи тук денонощно, аз ще съм тук всяка седмица, така че да не допуснем такова закъснение”, подчерта Росен Христов.

Остава изпълнителят на проекта – компанията “Авакс”, както и “Ай Си Джи Би” като оператор, да изпълнят ангажиментите, които поеха и при президента и пред Министерството на енергетиката, и да свършат всичката работа по график. Това че интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, което беше обявено днес от “Ай Си Джи Би”, е важна стъпка, която е била заложена и е била изпълнена според графика, отговори на журналистически въпрос служебният министър Христов. Според него дотук нещата, които са били обещани, са свършени до голяма степен. Оттук нататък ще се следи всяка седмица дали продължава да се върви по графика или не. На друг въпрос енергийният служебен министър каза, че този газ, който в момента има в интерконектора, е тестови и в момента той не работи като газопровод.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам