Бюлетин

Росен Христов: Постигнали сме пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на природен газ

Смело мога да кажа, че сме постигнали пълна диверсификация и ще има стабилност на доставките на природен газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Тази сутрин“ на бТВ. Коментарът му е по повод подписването на споразумението между „Булгаргаз” и турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа в Турция. Церемонията се състоя в Министерския съвет на 3 януари.

За пръв път от години, след многократни опити, успяхме да договорим с турската страна мащабно сътрудничество. Това на практика се случи след срещата на президента Румен Радев с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, посочи днес Христов. По думите му преговорите са били интензивни, като последните условия са били финализирани на 24 и 25 декември в Истанбул.

Сделката наистина е мащабна и е от голямо значение за България, тъй като всички знаете, че проблемите с доставка на газ не са свързани с доставките на газ, а с липсата на инфраструктура, посочи енергийният министър.

Фатих Дьонмез и Росен Христов, снимка: БТА

 

Трябва да усетим веднага ефекта и от сделката с Турция, тъй като още февруари започваме да разтоварваме танкери там. Имаме възможност да договаряме допълнителни доставки на по-ниски цени с доставчиците, тъй като имаме осигурени терминали за разтоварване, коментира Христов.

Договорът е за 13 години, като от следващата година имаме да разтоварваме по 14 танкера на година. Тази година е транзитна и имаме по-малък капацитет, но достатъчен, за да осигурим всичките си доставки, каза министърът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам