Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Росен Христов: Предстои анализ какво и как може да се построи със съществуващото оборудване в АЕЦ „Белене“

Визията, която представихме за развитието на енергетиката в България, предвижда да построим още четири ядрени реактора. Трябва да направим два реактора на площадката в Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Белене“ и два реактора в АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви в „Новините на NOVA“ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той съобщи, че предстои да се направи подробен анализ на оборудването, което се съхранява на площадката на АЕЦ „Белене“, за да се разбере какво и как може да се построи там.

Възнамеряваме да инициираме проучвания, за да може Народното събрание да вземе окончателно решение, каза министърът. Препоръката на Министерството на енергетиката е в бъдеще да се построят още четири ядрени реактора, отбеляза той. Росен Христов коментира и информацията, че от Украйна е имало запитване за закупуване на оборудването от АЕЦ „Белене“. Имаше проявен интерес, на който ние отговорихме, че в момента гледаме как това оборудване можем да го използваме в България, уточни Христов.

Росен Христов, снимка: БТА

Министърът съобщи още, че се обсъжда възможността за построяването на фотоволтаични централи на територията на мини „Марица Изток“ от няколко гигавата. Росен Христов уточни, че всички хора, които работят в момента в централите, ще запазят работните си места и при реализацията на подобен проект. Става дума за усвояване на територии, които вече не се използват за производство на въглища. Това са територии, които подлежат на рекултивация. Тези зони са свободни, върху тях възнамеряваме да построим фотоволтаични електроцентрали. Това ще отвори допълнителни две или три хиляди работни места по време на строежа, а по време на експлоатацията – около хиляда работни места. Затова очаквам там увеличение на трудовата заетост, а не съкращения, обобщи Росен Христов.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам