Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Росен Христов: Причината за аварията на яз. „Цанков камък“ вероятно е проектантски дефект

Причината за аварията на яз. „Цанков камък“ може би е проектантски дефект, слабо място в сглобката, заяви пред журналисти в Девин служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той посети днес ВЕЦ „Цанков камък“ след приключилия авариен ремонт на савак – съоръжението за аварийно спиране на водата. Операцията по отстраняването на дефекта и възстановяването на съоръжението е на практика безпрецедентна, уникално изпълнена под ръководството на екипа на ВЕЦ-а и с участието на професионални алпинисти, отбеляза министър Христов. Той коментира твърденията на ГЕРБ относно меморандума с “Gemcorp” и обясни, че в „подписването на този договор има много неизвестни и със сигурност много нарушения“.

Според министър Росен Христов аварията на „Цанков камък“ е причинена от падане на табла с размери два на шест метра, която се е откъснала и през водопровода буквално е стигнала в близост до разклонението, където водата влиза в турбините. Той посочи, че ремонтът е неочакван, тъй като животът на аварийното съоръжение, което никога не е използвано, се очаква да бъде  25-30 г. Предположенията на Росен Христов са, че вследствие на слабо място се е скъсала сглобката и таблата с тегло 7.5 тона е паднала във водопровода. Таблата е била изтеглена, възстановена и обратно монтирана в съоръжението.

Снимка: БТА

Такава авария не се е случвала никъде и стандартните методи за отстраняване с нарязване на таблата или с други деструктивни методи биха отнели повече от месец работа и няколкостотин хиляди лева ремонт, уточни енергийният министър. По думите му при ремонта на „Цанков камък“ само за няколко седмици с иновативен, изобретателен подход, който е изцяло дело на български инженери и енергетици, с пет пъти по-ниски разходи и в пъти по-кратки срокове, е отстранена аварията, възстановявайки работата на ВЕЦ-а. Според министър Христов  вследствие на аварията няма пропуснати загуби, защото акумулираната вода в язовира сега ще бъде използвана за производството на електроенергия, когато е необходимо.

Още от Built.bg:  Назад във времето: Изчезналите кина на София

В отговор на журналистически въпрос по повод меморандума с “Gemcorp”, който бе подписан от предишното правителство, министър Росен Христов заяви, че договорът е подписан без всякакво съгласуване, което обикновено се прави в такива процеси. Според него подобни меморандуми обикновено минават през съгласуване с министерства и впоследствие биват одобрявани от Министерския съвет. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката са научили за меморандума от медиите, заяви Росен Христов. Той припомни, че меморандумът е  подписан от бившия министър на енергетиката Александър Николов в присъствието на Кирил Петков.

Според енергийния министър подписаният договор в момента все още е в сила, въпреки решението за неговото прекратяване, което бе прието впоследствие на кабинета „Петков“. Бившият министър на енергетиката е изпратил писмо с искане за двустранно прекратяване на меморандума, вместо да го прекрати едностранно, допълни Росен Христов.  Той обясни, че при служебния кабинет вече е задействана процедурата за едностранно прекратяване. Не виждам смисъл каква е била причината за подписване на този меморандум, нито знаем как е избрана компанията, нито защо, коментира още министър Христов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам