Бюлетин

Росен Христов: Установява се причината за теча в шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

В момента се правят тестове, които да установят причината за теча в охладителната система на генератора на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.  След това ще направим план за корекциите. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на bTV.

Става въпрос за технически проблем в неядрената част на системата, потвърди също той.

Росен Христов, снимка: БТА

Министърът каза, че очаква най-късно до утре диагностиката да покаже какъв е проблемът, след което да се направи план за отстраняването му. До момента изглежда, че ще спазим срока, който е 3 ноември, за синхронизиране на системата. Надявам се, че проблемът няма да е по-тежък, коментира той.

Росен Христов коментира, че за момента няма финансови загуби от изключването на шести блок, защото това е в срока на плановия ремонт – до 3 ноември.

Относно отказа от предложението за двойна тарифа на тока за битовите потребители, министърът коментира, че е взел това решение, защото въпросът рязко се е политизирал. Според него подходът за две тарифи на тока работи еднакво добре в много държави както на регулиран, така и на нерегулиран пазар. „Това не е нещо, което ние в България изобретяваме“, каза той. Въпросът се обсъждаше по политически начин, а не по експертен, обясни министърът.

На въпрос за обсъждания от Европейската комисия таван на цените на електроенергията, Христов отговори, че се обсъжда широк пакет от мерки. Ние трябва да видим цялостната стратегия, цялостния подход, и тогава да гласуваме за него, коментира той. Много важно е целият комплект от мерки какъв е, за да определим как ще гласуваме, добави Христов.

Още от Built.bg:  Росен Христов: Всички битови потребители трябва да са еднакво защитени
Рафинерията на Лукойл Нефтохим Бургас, снимка: БТА

Попитан за намерението да се отмени въведената от предишния кабинет забрана за износ на горива от бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“, енергийният министър отговори, че и този въпрос се политизира. Той обясни, че ако се забрани износът, горивото ще остане в България, като, по думите му, след употребата на необходимото, излишното гориво ще започне да се пълни в хранилищата. Христов каза, че това ще доведе до спиране на производството,

„Лукойл“ произвежда горива, които в България и в Европейския съюз не се продават, т.е. те не покриват екологичните норми, продава ги на трети страни, отбеляза също той.

Христов счита, че е важно „Лукойл“ да работи, защото само така ще се намалят цените на горивата. Той каза, че се подготвя пакет от мерки, който „да вкара“ печалбата на „Лукойл“ в страната, така че тя да може да се облага и средствата да остават в България.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам