Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Росен Желязков е избран за председател на 49-ото Народно събрание

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС бе избран за председател на 49-ото Народно събрание със 136 гласа „за“, 0 – против и 94- въздържали се.

Другата номинация за председател на парламента бе издигната от „Възраждане“ – Петър Петров. Тя бе отхвърлена с  36 гласа “за”, 59 бяха против и 139 се въздържаха.

Росен Желязков е роден на 5 април 1968 г. в София. Завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което работи последователно като юрисконсулт, старши юрисконсулт, секретар и кметски наместник в район „Средец“ на Столична община. В продължение на три години от 1995 г. е адвокат по гражданско и търговско право. През 1998 – 1999 г. е заместник-кмет по направление „Законност и контрол“ на район „Лозенец“ на Столична община.

Снимка: БТА

През ноември 2003 г. Росен Желязков е назначен за секретар на Столична община. Остава на поста до 2009 г., когато е назначен за главен секретар на Министерския съвет. В периода 2011 – 2013 г. е председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия.

На 5 декември 2014 г. Росен Желязков е назначен за съветник на министър-председателя Бойко Борисов по въпросите на административната реформа и по въвеждането на електронно управление. Той участва в стратегическото планиране и разработването на политиките в областта на държавната администрация и електронното управление и в изработването на програми в областта на публично-частното партньорство, местното самоуправление и местната администрация.

Росен Желязков, снимка: БТА

От 28 септември 2016 г. до 15 януари 2018 г., когато е назначен за председател на Комисията за регулиране на съобщенията, Росен Желязков е председател на Държавната агенция “Електронно управление“. На 20 септември 2018 г. е избран от парламента за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и заема този пост до 12 май 2021 г.

Още от Built.bg:  Българите са основните купувачи на ваканционни морски имоти по Южното Черноморие

Росен Желязков е бил депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание (2021 – 2022).

През октомври 2022 г. той е номиниран от коалиция ГЕРБ-СДС за председател на 48-ото Народно събрание, но до избора му не се стига, след като „Продължаваме промяната“ не подкрепя избора му. След тридневни дебати на 21 октомври 2022 г. за председател на Народното събрание е избран депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, а Росен Желязков – за заместник-председател на парламента.

На 11 април 2023 г. на среща с депутати от ГЕРБ в централата на партията в София председателят на ГЕРБ Бойко Борисов съобщава, че коалицията ГЕРБ-СДС ще номинира Росен Желязков за председател на 49-ото Народно събрание. За да бъде избран са необходими най-малко 121 гласа. ГЕРБ-СДС разполага с 69 след последните предсрочни парламентарни избори на 2 април 2023 г.

(Биографична справка – Източник: отдел „Справочна“, БТА)

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам