Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Росен Желязков съобщи, че от 1 септември Народното събрание ще заседава в бившия партиен дом

От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на площад Александър I №1 (бившия партиен дом), заяви председателят на парламента Росен Желязков. Той обясни на журналисти как ще протичат пленарните заседания през есенната сесия на Народното събрание.

Желязков отбеляза, че от много години в бившия партиен дом се намират голяма част от залите, в които се провеждат заседанията на постоянните комисии. Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт, посочи той. Според него трябва да се направи сериозно обследване и да започне реконструкция, защото другата сграда не е ремонтирана десетилетия. Тя е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена, като най-належащото освен инфраструктурата, това е ремонтът на покрива, защото има сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на сградата на Народното събрание, добави Желязков.

Снимка: БТА

Той припомни, че е имало полемика за достъпа на медиите в сградата на Александър I. Тогава работните места на журналистите бяха на приземния етаж и нямаха възможност за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до депутатите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Според Желязков организацията ще е много по-оптимална, защото на едно място ще бъдат и комисиите, и парламентарните групи, и ръководството на парламента, а има и доста по-съвременни и добри условия за работа.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

По думите му тук не става въпрос за комфорт и лукс, а за възможност да се работи в една по-достъпна среда. Знаем, че има доста сериозно политическо говорене по темата още отпреди години от гледна точка първо на духа, който витае в тази сграда, но ние считаме, че парламентът с работата си трябва да променя атмосферата, а не атмосферата да влияе върху народните представители, добави Желязков.

Снимка: БТА

Той уточни, че не става въпрос за временно преместване. Желязков обясни, че тази легислатура ще работи тук със сигурност, защото ремонтът на другата сграда ще трае не по-малко от три години. Какво ще се случи със следващата легислатура е автономно решение на следващото НС, каза още той. Желязков коментира, че с изключение на „Има такъв народ“, другите групи разбират необходимостта и аргументите от преместването. Той обясни, че още в 48-ото НС е имало такова решение, но тогава не се реализирало заради краткия живот на парламента.

За преместването няма да има оперативни разходи. Пултовете за гласуване ще бъдат преместени и ще бъде монтирана озвучителна система. Предстои изграждането на комуникационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Според него трябва да му се намери мястото на надписа „Съединението прави силата“, защото е девизът не само на НС, а и на нацията.

В отговор на въпрос Желязков уточни, че на този етап нямало решение сградата на Народното събрание да бъде превърната в музей.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам