Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ротационен кабинет: Как продължава да работи държавата

Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство. Това се казва в декларация за национално отговорно управление, представена от Мария Габриел, която беше кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер.

Националният съвет на „Продължаваме промяната“ е обсъдил “Продължаваме промяната-Демократична България” да предложи правителство за 18 месеца с ротационен премиер, обяви Николай Денков.

Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от 9 месеца премиер ще бъде Габриел, а Николай Денков – вицепремиер.

Мария Габриел и Николай Денков, снимка: БТА

В края на всеки от тези периоди премиерът ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще бъде вицепремиер.

Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми, ще се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС).

Предвидено е да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

Николай Денков посочи, че след като е станало ясно, че много трудно и невъзможно е да се реализира първият мандат с подкрепа от 121 депутати, от втората политическа сила са предложили на ГЕРБ-СДС да използват натрупания импулс досега – да стъпят на изработената законодателна и управленска програми и предложения състав на кабинет с втория мандат, който, по думите му, може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства, с премиер на ротационен принцип. По думите му смяната на някои от имената, ако някой се откаже или има друга причина, ще бъде по-скоро като изключение.

Още от Built.bg:  Главчев възложи на ДАНС да провери случая с болницата „Мама и аз“ и подаде сигнал до прокуратурата

Денков съобщи, че Националният съвет на “Продължаваме промяната” (ПП) в неделя е обсъдил ПП-ДБ да предложи правителство, което може да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа, да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в ЕС, включително Шенген и еврозоната, да реализира цялостна съдебна реформа.

Ако по някаква причина изпълнението на управленската програма, на законодателната програма “тръгне накриво”, аз ще си подам оставката, за да знаем, че процесът ще трябва да стартира отново, заяви Николай Денков и допълни, че това е част от решението на Националния съвет на ПП.

За да се реализира този план, за да можем действително да излъчим правителство и то да работи, ние през следващите месеци с Мария Габриел трябва да бъде партньори в пълния политически смисъл на тази дума, посочи той.

На свой ред  Габриел уточни, че документът трябва да получи подкрепата на двете парламентарни групи, а задачата им с Николай Денков е през следващите дни да ги убедят, че това е правилният подход.

Текстът на декларацията, по думите ѝ, показва колко отстъпки са направили всички в името на това България да има редовен кабинет.

Кирил Петков, снимка: БТА

Днес съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ и депутат от парламентарната група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” Кирил Петков написа във Facebook:

Дълбоко в себе си чувствам, че с 64 депутати на промяната от общо 240, това предложение за управлението на България за следващите 18 месеца е най-доброто, което можем да направим.

Според него форматът за съвместно правителство с ротационен премиер не е коалиция, напротив – той е създаден именно защото не могат да направят коалиция с ГЕРБ.

Още от Built.bg:  Ремонтът на Дунав мост при Русе започва през юли и ще продължи 2 години

Трябва ясно да се признае, че обещанието да няма нито един човек, свързан с ГЕРБ, в бъдещ кабинет с втори мандат, не е спазено с Мария Габриел, посочва Петков и се извинява, ако – „нашите приятели и избиратели са се почувствали ужасно от този факт“.

Да имаме правителство с министри, които ще работят за България без да крадат, и да можем да изпълним много от нашите надежди за промяна – аз дълбоко вярвам, че е възможно с формата за управление, който сме представили, пише Петков.

Според него този модел на управление, когато има невъзможност две партии да са в коалиция, но и невъзможност да се направи кабинет без общо гласуване в парламента, е единственият възможен – заимстваме го от страни като Ирландия, Израел и Румъния. Той добавя, че ротационният модел се прилага, когато две политически сили си нямат доверие, но не могат и да излъчат правителство без гласовете на двете.

„Виждам че някои казват “Вие направете правителството, пък след 9 месеца може и да не подкрепите”. Не! Точно обратното – ще си спазим отговорността в тази формула и я правим, за да стигнем поне до 18 месеца в управление“, обяснява Петков. Той допълва, че 18 месеца е минималният срок за Шенген, еврозоната, работа по плана за възстановяване и отпушване на всички инфраструктурни проекти, които трябва да се случат, ако искаме да вървим по пътя към една нормална европейска държава.

Бойко Борисов, снимка: БТА

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде заявка, че ще бъде подкрепен втория мандат, който принадлежи на ПП-ДБ.

Егото на Мария Габриел, нашето, по-важно ли е от стабилно управление поне в следващите 18 месеца, за да се направят двата бюджета, да се стартира планът за възстановяване и да се отива напред, попита Борисов. Има време кога да се скараме, добави той. Много трудно решение за тях, много трудно за нас, изтъкна председателят на ГЕРБ. Щети ще понесат и двете политически сили. Но добави, и пет процента да стане ГЕРБ, ще сме истинска европейска партия, която прави правилните неща, като борба с корупцията, икономически растеж, повишаване на доходите, благосъстояние на хората. Две години хаос и разруха са видни, ако аз и Кирил загубим, не е фатално, но това е шансът ни като държава – да се контролираме взаимно.

Още от Built.bg:  Кои са трите водещи туристически дестинации в света?

Борисов отбеляза, че от ПП-ДБ са поставили въпрос и за машинното гласуване. Разбрали сме се, нека да са машини, но да помислим как да направим изборния процес чист – дали със сканиращи устройства, но да няма зачерквани протоколи, посочи той. По тази тема също предстоят разговори, както и за три процента бюджетен дефицит.

Борисов благодари на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че днес е провел среща с ДПС в търсене на конституционно мнозинство.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам