Бюлетин

Рублата се срина до рекордно ниско ниво, петролът скочи с повече от 5 на сто

Рублата се срина днес до рекордно ниско ниво, след като новите западни санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна влязоха в сила, предаде Ройтерс. В ранната търговия цената на руската валута спадна до 119 за долар.

Спадът дойде въпреки обявените от Руската централна банка мерки за подкрепа на пазара и освобождаването на 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки.

В същото време, петролът рязко поскъпна в азиатската търговия днес, след влизането в сила на санкциите срещу Русия. Инвеститорите започнаха да се опасяват, че те ще доведат до нарушаване на доставките на черно злато и газ, предават световните агенции.

Сортът Брент от Северно море се покачи с 4,67 процента до 102,50 долара, а по време на търговията достигна и ръст от 7 на сто до 105 долара за барел. Американският лек суров петрол нарасна с 5,28 на сто до 96,43 долара, като в един момент дори беше прехвърлил 98 долара за баре

Скокът се дължи най-вече на решението определени руски банки да бъдат изключени от системата за глобални разплащания SWIFT, което може да предизвика проблеми с плащанията по петролни и газови договори, посочва анализатори. Макар и санкциите засега да не включват енергийния сектор, те ще се усетят и в него, смятат експерти.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам